Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lär till kock och kallskänka

Annons

Det luktar matkultur bland grytor och kokkärl i i restaurangköket på First Hotell i Mora, trots att det inte finns någon lunchservering. Sedan början av året utnyttjas köket av 19 elever som utbildas till kockar och kallskänkor genom Yrkesakademin.

Utbildningen i Mora sker i samarbete med Mora Hotell. Det innebär att hotellets resurser utnyttjas vad gäller köks- och serveringslokaler samt utrustning under dagtid.

Under 40 veckor får eleverna varva teori och praktik. Utbildningen inleddes den 7 januari.

- Studierna är anpassade till varje person. Det innebär att det går bra att inleda utbildningspaketet när som helst under året och sedan fortsätta 40 veckor. Vid starten var elevantalet tio och har nu vuxit till 19, berättar den platsansvarige, Ulf Karlqvist.

De studerande, som är mellan 20 och 40 år gamla, hör hemma i orter från Gördalen i norr till Rättvik i söder.

- Eftersom en del av utbildningen är företagsförlagd kan elever göra praktik på respektive hemort och komplettera med teori i Mora.

Utbildningen till kock och kallskänka i Mora kommer senare att kompletteras med ytterligare en studiemöjlighet till bartender.

Yrkesakademin är ett sjuårigt utbildningsföretag i privat regi med drygt 100 anställda, cirka 600 kursdeltagare och en årsomsättning på cirka 95 miljoner kronor.

Verksamheterna ligger främst i Mellansverige med de största kundkretserna bland länsarbetsnämnderna och arbetsförmedlingarna i olika län.

Yrkesakademin utbildar inom bland annat industri, servicenäringar, vård, resenäring, administration samt till maskin- och yrkesförare.

Förutom egna utbildningslokaler bedrivs samarbete med högskolor, gymnasieskolor och näringsliv. Dessutom ingår dotterföretaget New Wold Studies, som förser svenska studenter med utbildningsplatser vid ett 60-tal högskolor och universitet världen runt inom olika områden, exempelvis restaurang- och hotellutbildningar.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons