Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lär sig att må bra

Annons

De är två av hundra lokalvårdare i Falun som deltar i ett hälsoprojekt. För ett år sedan blev de kallade till en första informationskväll.

- Jag var skeptisk. Sådant här brukar inte blir något, säger Monica Blomkvist som har städat sedan 1981. Kollegan Laila Svensson har jobbat sedan 1990. Båda vet att kroppen kan fara illa. Värk i armbågar, axlar och nacke är vanligt.

Redan tidigare har lokalvårdarna i centrum haft gemensam gympa eller en promenad en gång i veckan. Nu fick de testa annat.

Att ge varandra sittande massage var en nyhet som de nu fortsätter med under fikapauserna. De har också provat bland annat stavgång och Friskis & Svettis, samt pratat mathållning.

Men hälsa är inte bara det fysiska, det handlar också om inre välmående. Lokalvårdarna har gått på konstvisning, målat, pratat om bilder som gör dem glada och musik de tycker om.

Viktigt har varit att haka på intressen som finns i gruppen. Deltagarna har gjort önskelistor som nu blir gruppens handlingsplan. Den ska utvärderas och uppdateras en gång om året utifrån intresse och lust.

En del aktiviteter genomförs på arbetstid, andra förläggs till fritid.

Laila Svensson och Monica Blomkvist har redan ordnat en skogsutflykt. Utebadet hann de inte med i år, men senare i höst blir det svampplockning.

Värken i kroppen kan delvis lindras med bättre teknik och redskap, men den största boven är nog ändå stressen, tror Monica.

Laila har fått en puff i rätt riktning efter samtalen med projektledaren Angela Poroli Eriksson.

- Jag mår jättebra. Både hemma och här på jobbet. Mest beror det på att jag lärt mig koppla av när jag kommer hem. Jag har börjat gå långa promenader med min innekatt. Jag struntar i allt jag borde göra och tar mig tid att bara njuta.

- Grannarna skrattar åt mig och påpekar att det inte är någon hund, men den går ju så fint i koppel, säger Laila Svensson.

Monica hade redan lärt sig att koppla av. Hon har i stället övervunnit sitt första motstånd och börjat gå med stavar ett par gånger i veckan.

Deras grupp har ett par träffar kvar i höst. Och de har önskelistan som handlingsplan.

- Hoppas det fortsätter. Det vore synd om det rann ut i sanden, säger Monica.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons