Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De laddar för jakten

Annons

Tilldelningen i länet har höjts och i år får totalt 25 björnar fällas. Nya uppskattningar av stammen visar att det finns mellan 1 635 och 2 840 björnar i landet. Däremot har inte Jägarförbundet fått gehör på sin ansökan om en uppdelning i två jaktområden per län.

I går var det träning för ett tiotal jägare på Råbergsbanan utanför Rättvik. Råbergets jaktyskytteklubb var arrangör. Ordförande i klubben, Roland Thörnqvist och banchefen Hans Storgärds fanns på plats.

Ett av de två moment som det krävdes godkänt på var skjutning mot en sidofigur på 80 meters håll. Kravet var fyra skott inom 40 sekunder, varav fyra träffar skulle vara inom träffområdet. Skytten fick då ha jägarmässigt stöd.

Det andra momenten var skjutning mot en frontfigur på 30 meters håll. Kravet var då fyra skott inom 20 sekunder, varav fyra träffar inom träffområdet. I detta moment skulle skytten ha fristående skjutställning utan stöd.

Roland Thörnqvist stod vid stationen där skyttarna skulle skjuta mot en frontfigur av björn. Gevären, oftast med kaliber 30,06, gick bokstavligen varma under skjutningarna. Men att skjuta på banan och i verkligheten ute i skogen, det är två skilda saker.

- Det svåraste är att hålla nerverna i styr och inte släppa björnen för nära inpå sig, säger Thörnqvist om den verkliga jakten.

Som i all jakt påpekar han att det är viktigt att vara noga med första skottet:

- Det är inte roligt med eftersök av björn, säger han.

- Det är inte lätt att skjuta björn och det är inte tillåtet med åtel, säger han innan skotten återigen gör att hörselkåporna åker på.

Björnen har ett litet vitalt träffområde. Om björnen kommer rakt mot jägaren så är träffområdet ännu svårare och ser i princip ut som en liten liggande halvmåne.

Därför ska jägaren också direkt efter skott omedelbart repetera in en ny patron för att vid behov snabbt kunna avfyra ytterligare ett skott.

Arne Johnsson från Rovgärdet var en av skyttarna på plats.

- Jag har aldrig haft tillfälle att skjuta björn, men jag har skjutit för björnpasset sedan man började med detta, säger Arne som är med i både Grändas jaktlag och Rocka jaktklubb.

Kanske blir just han en av de jägare som får tillfälle att fälla sin första björn under höstens jakt...

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons