Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De krävs på 1,5 miljarder

Annons

I ABB:s pressmeddelande heter det efter en interngranskning:

"Styrelsen sade att Barnevik hade erhållit omkring 148 miljoner schweizerfranc i pensionsförmåner efter sin avgång 1996, medan Lindahls pensioner och övriga förmåner uppgår till omkring 85 miljoner schweizerfranc".

Med en omräkningskurs på 6,25 kronor handlar det om ett svindlande belopp, 1 457 340 000 kronor. Det i sin tur motsvarar en årslön till 6 725 genomsnittligt betalda svenska metallarbetare.

- Dessa förmåner gjordes tillgängliga under förutsättning av vederbörliga godkännanden från styrelsen eller på grundval av styrelsens delegation, säger ABB:s ordförande Jürgen Dormann.

- Styrelsen har nu slagit fast att godkännandeprocedurerna för dessa förmåner var otillfredsställande och att bolaget kommer att kräva återbetalning för belopp som betalats ut utöver dess förpliktelser.

ABB:s styrelse kommer att diskutera återbetalningen med Barnevik och Lindahl och hoppas att frågan kan göras upp i godo.

- Vi har inga ytterligare kommentar från bolagets sida utöver det som står i pressmeddelandet, vare sig när det gäller datum eller belopp, säger informationsdirektör Ola Thoren.

ABB har genomfört en interngranskning under senare tid och tagit in externa expertutlåtanden innan de släppte nyheten.

ABB:s övriga direktörer har ersättnings- och pensionsnivåer som följer rådande internationell praxis heter det också.

Percy Barnevik ser enligt nyhetsbyrån Reuters ingen anledning att diskutera kraven på återbetalning och han svarar inte på ABB:s påstående att han tagit ut över 900 miljoner efter sin avgång utan bara på vad han hade som koncernchef:

- Mina ersättningar i form av lön och pensionskapital för vd-tiden 1980-1996 var till den helt övervägande delen resultatbaserade och i enlighet med ingångna avtal, sade Barnevik i en förmedlad kommentar från Investor.

Reuters har inte kunnat nå Göran Lindahl för en kommentar.

Aktiespararna krävde omedelbar och fullständig information från ABB:s styrelse, Percy Barnevik och Investor om ersättningarna. Aktiespararna kallade uppgifterna sensationella.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons