Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kräver nya bostäder

Annons

Under fjolåret lät Gagnefsbostäder uppföra tre hyreshus om totalt 18 lägenheter och nyligen påbörjades arbetena med ytterligare tre hyreshus om totalt 16 lägenheter.

Samtliga har lokaliserats till Fagerängen i Djurås.

Men även i andra orter finns det, enligt invånarna, behov av nya hyresbostäder.

- Önskemål om nya hyres- lägenheter framfördes under byträffarna i bland annat Mockfjärd och Björbo, berättar Gagnefs- bostäders styrelseordförande Per-Erik Larsson (m).

Men de mest påtagliga önskemålen kommer från Kyrkbyn och Stationssamhället i Gagnef.

För en tid sedan - under en kommunal byträff i Aktivitetshuset - redovisade Gagnefsbostäders ledning uppfattningen att intresset för nya bostäder på orten inte var särskilt stort. Flera mötesdeltagare var av en annan mening och Sven-Eric Fritz åtog sig omgående att undersöka intresset.

Under tisdagseftermiddagen överlämnade Fritz 22 skriftliga intresseanmälningar till Gagnefsbostäders styrelseordförande Per-Erik Larsson och vd Rolf Olérs.

- Drygt hälften av dem skulle vilja flytta in inom ett år, berättade Sven-Eric Fritz under ett möte i Aktivitetshuset. Utöver Fritz, Larsson och Olérs deltog ett 50-tal personer, vilket faktiskt är fler än under kommunens byträff i Gagnef.

- Vi överraskades av det stora intresset för nya bostäder i Gagnef, tillstår Per-Erik Larsson och tilllägger att diskussionerna under mötet fördes i en positiv anda.

Han berättar att Gagnefsbostäder bygger hyreshus i Djurås för att tidigare undersökningar visat att det är där som behovet varit störst.

- Nu tycker invånarna i Gagnef att det är hög tid att vi bygger även där, men vi vill gärna se Djuråsprojektet i hamn och utvärderat innan vi inleder ett nytt byggprojekt, säger styrelsebasen.

Under tisdagens möte berättade han och Rolf Olérs om bland annat kooperativ hyresrätt, vilket innebär att hyresrättsinnehavaren sätter in ett visst kapital i samband med inflyttning och att Gagnefsbostäder garanterar att man vid utflyttning får tillbaka pengarna, varken mer eller mindre.

- Det underlättar finansieringen, samtidigt som det kan sänka hyresnivån. Många av dem som i dag har egna hem och överväger att sälja kan vara intresserade av att placera en del av pengarna i en kooperativ hyresrätt, tror Per-Erik Larsson, som påpekar att det är styrelsen som tar alla politiska beslut angående om, när och var Gagnefsbostäder ska bygga fler hyreshus.

- Nog anser jag att intresseanmälningarna visar på ett behov av nya bostäder även i Gagnef, säger Sven-Eric Fritz.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons