Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kräver högre lön

Annons

- Vi vill ha bättre lön!

Katarina Persson och Monica Lindgren, som är anställda som lokalvårdare i Hedemora kommun, är upprörda och besvikna. Båda trivs på sina jobb, men är ordentligt förbaskade över att deras lön är låg.

Med en lön som är omkring 14 500 kronor i månaden uttrycker de sin ilska för Iris Rustas Carlsson i Kommunal som på lördag anordnar sin manifestation för bättre löner och arbetsvillkor.

- Städat har jag gjort i 14 år. Men nu är det dags för oss att säga ifrån. Vi ska kunna leva på våra löner. Hur ska vi komma ikapp andra yrkesgrupper.

På lördag morgon samlas medlemmarna i Kommunal i Hedemora för att demonstrera.

- Vi är bjudna 4,2 procent. Den siffran är vi inte alls nöjda med. Kommunal har lagt ett bud på 5,5 procent. Egentligen är den siffran också alldeles för låg, säger Iris Rustas Carlsson och riktar sig både till politiker i riksdagen och till kommunalpolitikerna i Hedemora.

Om inte villkoren förändras för medlemmarna målar Iris Rustas Carlsson upp en dyster bild av framtiden för de kommunalanställda. Redan i dag är många medlemmar utarbetade och utslitna.

- Pressen är hård. Arbetsskadorna är många och arbetsmiljön borde förbättras. Medlemmarna sliter ut sig för, bokstavligt talat, för några kronor. Medlemmarna, som fått allt mer att göra, är värda mer pengar, säger Iris Rustas Carlsson. Var och en kan räkna ut själv vilket liv man kan leva om man enbart får ut 9-10 000 kronor per månad och har en hyra på 4-5 000 kronor.

- Vi kan också konstatera att var fjärde anställd inom vård och omsorg saknar fast anställning. Arbetsgivarna borde begripa att man skulle tjäna på att knyta vikarierna till sig och anställa dem.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons