Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kräver ett skattetak

Annons

I ett brev till skattemyndigheten refererar markägarkommittén till den skatteinformation de fått via lantmäteriet.

Efter det inledande beskedet om nio procents skatt på fordringar fick markägarna i januari 1999 uppgift om att skatten var 13,5 procent. Den informationen upprepades i personliga utskick och/eller mail i februari år 2000, i januari 2001och i januari 2002.

- Skattemyndigheten har gått med på att markägarna i Björbo omarrondering ska yrka att realisationsvinst tas upp till 45 procent av fordran, vilket medför 13,5 procent i skatt, heter det i ett mail som lantmäteriet skickade till kommittén i januari 2002.

Kommittén konstaterar i skrivelsen att det sedan dröjde innan markägarna fick någon annan information om beskattning av fordran.

Den 27 september i fjol informerade lantmäteriet vid ett möte i Björbo att skattesatsen skulle bli 27 procent.

- Det var en nyhet för samtliga markägare, skriver markägarkommittén och fortsätter:

- Vi har tagit våra beslut i omarronderingen på grundval av information angående skattesats från lantmäterimyndigheten. Vi har tagit för givet att det som skriftligen är utlovat och bekräftat vid ytterligare förfrågningar står fast.

Med tanke på informationen om en lägre skattesats, som lett till att flera markägare sålt hela eller delar av sina innehav, föreslår kommittén att skattemyndigheten beslutar om ett skattetak vid fordringar i samband med förrättningarna i Björbo och Bäsna.

I skrivelsen påpekar också kommittén att lantmäteriet i sin information refererat till besked från skattemyndigheten.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons