Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kräver att landstinget ska starta specialbehandling för rattfyllerister

Annons

Rattfylleribrotten har ökat dramatiskt i övre Dalarna under det första halvåret 2004.

Kristdemokraterna Birgitta Sacrédeus och Torsten Larsson har uppmärksammat detta i en motion i landstinget där de föreslår att ertappade rattfyllerister tvingas genomgå ett behandlingsprogram för att byta livsstil.

Kristdemokraterna skriver i motionen att det uppskattningsvis kör omkring 14 000 berusade bilförare på landets vägar varje dag.

"Bred enighet råder om att barndom, arbetsliv, graviditet, idrott och trafik ska vara drogfria zoner.

Trafiken kommer att bli drogfri genom att det tekniskt blir omöjligt att starta fordonet om föraren är drogpåverkad. Det dröjer dock innan fordonen är utrustade med de tekniska lösningarna.

Den så kallade Skellefteåmodellen har därför rönt ett växande intresse. Den går ut på att ett antal rattonyktra är påverkbara att byta livsstil, för att förhindra återfall i rattonykterhetsbrott, om åtgärder sätts in omedelbart när polisen avslöjat den rattonyktra. Inom 24 timmar inleds ett behandlingsprogram för den enskilde. För att detta ska fungera fordras att en bindande överenskommelse träffas mellan polisen, landstinget och kommunerna", skriver Sacrédeus och Larsson i motionen.

De föreslår nu att landstinget Dalarna tar initiativ till att tillsammans med polisen och kommunerna införa Skellefteåmodellen eller liknande i syfte att minska rattonyktra i trafiken liksom de alkoholrelaterade skadorna.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons