Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De klarar inte av matkontrollerna

Annons

- Ja, vad ska man säga. Visst är det så att vi har lite klent med bemanningen på det här området, säger miljöchef Hans Andersson.

I samband med miljö- och byggnämndens arbete med budget har det lyfts fram att miljö- och byggförvaltningen har ett ökat behov av personal på fler områden än bara livsmedelsområdet.

Dock finns inget utrymme i budget för en personalökning vilket innebär fortsatt långa handläggningstider för hälso-, livsmedels- och bygglovsärenden.

- På sikt kan det innebära att det också blir ännu längre mellan besöken ute på fältet. Administrationen kring alla ärenden har också ökat, säger Andersson.

- Nu har vi lagt den här verksamheten på en miniminivå och kanske under den nivån också, fortsätter han.

Hur ser det ut med livsmedelshanteringen i kommunen?

- Det är få ställen som klarar sig helt utan anmärkningar, men det finns ju olika typer av anmärkningar.

Gunilla Florén är miljöinspektör i kommunen. Tjänsten är inte på heltid och hon arbetar inte enbart mot livsmedel.

Hinner du sköta din uppgift?

- Nej det är för kort om tid för att jag ska kunna sköta uppgiften så som jag vill. Det är frustrerande, på gränsen till upprördhet.

Finns det någon risk att kommuninvånare kan bli sjuka av livsmedel?

- Den risken finns hela tiden. Nyligen rapporterades exempelvis ett dödsfall i Sundsvall. Det kan väl slå till här också, säger Florén.

Livsmedelverkets resultat kommer från en genomförd inspektion av 77 kommuners livsmedelstillsyn under år 2001.

Det som granskades var verksamhetsplaneringen, resurserna, inspektionsverksamheten och arbetet med egen tillsyn för livsmedelsverksamheterna.

21 kommuner, däribland Hedemora, redovisar otillräckliga åtgärder mot resursbristen trots att de är väl medvetna om behovet och kommunens ansvar för livsmedelstillsynen.

- För att livsmedelstillsynen ska bli likvärdig inom hela landet är det viktigt att kommunerna satsar tillräckligt med resurser på tillsynen, säger Niklas Ekman, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Kan en kommun tvingas att satsa mer resurser på tillsyn?

- Inte som det ser ut i dag. En övervikt av antalet kommuner klarar tillsynen bra i dag, de kommuner som inte klarar tillsynen kan använda dessa som modell. Där kan man se att det inte är

några orimliga krav som ställs, säger Niklas Ekman.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons