Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kartlade byns fäbodar

Annons

Precis som tidigare är det Lars Lundin från Oxberg och Stig Östberg från Gopshus som sammanställt materialet.

Gutsäl och Björnarvet presenteras i späckade skrifter där ett stort antal faktauppgifter ända från 1600-talet fram till nutid varieras med intervjuer av personer som har fäbodar i byn.

- Liksom i tidigare fäbodskrifter har vi gjort nedslag i fyra olika tidpunkter från 1660-talet till år 2 000, berättar Lars och Stig.

Anledningen är att det finns utgångsmaterial från fäbodinventeringen 1663-1664, från storskiftet 1845-1848, laga skiftet som avslutades en bit in på 1970-talet samt från de personliga besök som Lars och Stig gjort på fäbodarna under 2003.

Bland övrigt referensmaterial så hänvisar Stig och Lars till protokoll från häxprocessen kring 1669 samt en karta Olof Schallroth tog fram 1676.

Bland de faktauppgifter som tagits fram finns bland annat fastighetsbeteckningar, benämningar på gårdar, ägare till fastigheter och fäbodbrukare samt släktskap från 1600-talet till nutid.

Under sin inventering av Björnarvet så vandrade Stig och Lars vid flera tillfällen längs Axi å och fann åtskilliga spår efter vattenbyggnader som funnits vid ån under gångna århundraden.

- Det rör sig bland annat om rester av kvarnar och byggnader som hört till kvarnplatserna samt sågdammar. Bland annat en komplett kvarnsten och delar av fyra andra kvarstenar.

Lars och Stigs bedömning är att fynden kan röra sig från verksamheter, som bedrevs vid ån från 1700-talet och framåt.

Utöver att alla fäbodägare fått komma till tals i enkäter och muntliga kompletteringar har Lars och Stig djupintervjuat sex personer med anknytning till Björnarvet.

Skidlegenden Gunnar Larsson berättar bland mycket annat om naturens förhållanden den dag han föddes. Året var 1921. Dagen den 6 november. Vintern hade kommit tidigt och rejält. Oxbergssjön låg med halvmeter tjock is och det gick att åka skridsko från fäboden in till Oxbergs by. Även strömfåran under Ogbron var igenfrusen.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons