Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De känner sig hotade

Annons

- Vi är ännu inte utpekade, men av erfarenhet vet jag att i ett sådant här tillfälle kommer man att titta på stationer ute i periferin, säger Hans Jensen vid tullen i Idre.

Därför begär nu polisen och tullen i Idre att justitieminister Thomas Bodström och finansminister Bosse Ringholm ska besöka Idre för att informeras om den unika verksamheten.

I Idre finns antagligen länets bäst fungerande polisstation för allmänheten, det genom det samarbete som sker med tullen. Stationen är öppen hela dagen för att kunna tullklarera gods som ska in och ut i EU över gränsen mot Norge. Samarbetet mellan tull och polis ger därmed Idreborna en öppen polisstation för alltifrån enkla frågor och pass, till mer allvarliga problem.

- Rent tullmässigt ligger närmaste svenska tullstation mot Norgegränsen 35 mil söderut i Eda och norrut är det 40 mil till Storlien, förklarar Hans Jensen.

Däremellan finns norska tullstationer, som den i Östby, väster om Sälenfjällen.

- Vi delar på gränsbevakningen med den norska tullen, förklarar Hans Jensen.

I Idre är det därför den svenska tullen som sköter den del av gränsen som bland annat berör riksväg 70 från Sverige mot Norge, men också en rad mindre vägar.

1995 öppnades den nya polis-och tullstationen i Idre. Det innebar att tullen flyttade ner från gränsen vid Flötningen och att polisstationen i Särna senare kom att överföras till Idre. Därigenom kunde de två myndigheterna dra nytta av varandra med en rad fördelar utöver de rent ekonomiska som samarbetet medförde.

- Givetvis har vi fått lägre hyra och kontorskostnader när vi nu kan dela kostnaderna, betonar Jensen.

- Men den stora vinsten är ändå det samarbete vi nu har med polisen. Det har resulterat i en rad lyckade insatser.

När det gäller tullärenden så har den lilla tullen i Idre gjort en rad stora beslag bara under de senaste åren. Vid två tillfällen har man medverkat till att stora beslag på sammanlagt 7 000 liter ren sprit kunde beslagtas.

Likaså har stora mängder cigaretter beslagtagits, bland annat fann man i ett samarbete mellan tull och polis i Idre och polisen i Engerdal på den norska sidan 200 000 cigaretter gömda i ett specialbyggt utrymme på en mindre lastbil.

- Godset har oftast haft Norge som adress, men med ligor som opererar från Sverige. Ofta med öststatskopplingar. När vi stoppat dessa så har ju även brottslig verksamhet i Sverige stoppats, konstaterar Jensen.

- Skulle det bli så att tullen väljer att göra en del av sina besparingar i Idre så vore det tragiskt. Det samarbete vi har innebär oerhört mycket även för polisen, säger Lena Nilsson vid idrepolisen.

I Idre har samarbetet mellan tull- och polis underlättat en rad åtgärder som lett till att både stulet gods kommit tillrätta och att gärningsmän kunnat gripas.

- Det handlar bland annat om att ett 30-tal stuginbrott kunde klaras upp, berättar Lena Nilsson.

- Vad vi nu vill göra är att bjuda hit finansminister Bosse Ringholm och justitieminister Thomas Bodström då samarbetet en gång initierades från de bådas departement, säger Hans Jensen.

I skrivelsen till de båda ministrarna påtalas också det unika samarbetet med både fjällräddning och norsk polis. Ett samarbete som gör att både tullens och polisens arbete i turistorten Idre samt längs den långa och svårtillgängliga gränsen mot Norge fungerar.

- Vi vill visa på fördelarna med det unika samarbetet och att det håller kostnaderna nere, samtidigt som servicen förbättras. Därför vill vi nu på plats få visa upp vår verksamhet, säger Hans Jensen.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons