Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan ta makten vid höstens val

Annons

I torsdagens tidning presenterade socialdemokraterna sina ordförandekandidater. Detta med förklaringen att partiet vill att deras talesmän ska hinna läsa på viktiga frågor innan valet.

Oppositionsrådet Mikael Rosén finner s-presentationen mycket märklig.

-S vet ju att de inte kan bilda regering på egen hand. Det är väl en sak om de gör det i Borlänge. Men ärligt talat tycker jag att det är ett mycket underligt tilltag av s, säger Rosén och skrattar.

Rosén vill vänta till efter valet innan ordförandeposterna tillsätts.

-Väljarna måste få säga sitt först. Vi vet ju inte hur stora partierna blir.

Att Rosén vill se samma konstellation som senast när borgarna regerade i Falun gör han dock ingen hemlighet av.

Troligen byter centerpartiet sida vilket medför att Mikael Rosén blir kommunalråd tillsammans med nuvarade kommunalrådet Dan Westerberg (c), som gärna fortsätter som kommunalråd ytterligare en mandatperiod.

- Ja det kan jag vilja tänka mig. Jag står ju på första plats på c-listan. Men vilka som är med oss är absolut inte givet, säger Westerberg.

På riksnivå ser Westerberg helst en borgerlig valseger.

-Vi är ju ett borgerligt parti, säger han.

Troligen kommer Ulf Elgemyr (fap) tillbaka i den lokala toppolitiken på posten som fullmäktiges ordförande. Han har ju tidigare varit kommunalråd - två gånger.

Elgemyr ställs dock mot en annan stark kandidat, nämligen nuvarande förste vice fullmäktigeordförande Carl-Erik Nyström (c).

Maria Wilje (fap) är den som får leda omvårdnadsnämnden medan Lars-Erik Måg (fp) får leda den underskottstyngda socialnämnden.

Mäktiga skolnämnden lär få en moderat ordförande. Men enligt vad tidningen erfar vill inte m:s andranamn Bo Wickberg, tandläkare och före detta generalsekreterare i Svenska golfförbundet, bli ordförande.

Mycket talar för att posten tas av Anders Samuelsson från Sundborn, journalist och konsult.

Mycket pekar på att Anna Hägglund (c) fortsätter som ordförande för miljönämnden medan hennes partikollega Mats Dahlberg seglat upp som en kandidat till byggnadsnämnden. Möjligen vill m ha en av de sina som ordförande i stället.

Jan-Olof Montelus (m), som engagerat sig hårt i "Olgahusets" vara eller icke vara, tar ordförandeposten i kulturnämnden. Anders Hedenmark (fp) får hålla i klubban för trafik- och fritidsnämnden medan Owe Stenunger (fap) kommer att göra det i servicenämnden.

MATS NILSSON/ PER MALMBERG

Mer läsning

Annons