Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan knappt vänta

Annons

Satsningen är ett led i skolans profilering.

- Jag fick idén när jag såg vilken stor grupp som hade sommarorienteringsskola för två år sedan, säger Göran Haglind, rektor på Domnarvets skola.

16 motiverade elever i klass 7d tar del av den nya undervisningen, som inte bara ska innehålla fysisk träning utan även moment som idrottsledarskap, kost och hälsa.

En av tre klassföreståndare blir Catharina Asph. Hon har en vanlig lärarutbildning i bagaget, men har hållit på mycket med skidor och orientering på fritiden.

I undervisningen tänker hon varva teori med praktik.

- Det kommer att bli ganska brett. Eleverna ska få redskapen för att kunna träna själva. Det gäller att variera undervisningen och även få in andra inslag med lek, säger Asph.

Fördelen med att förlägga en skid- och orienteringsskola i Domnarvet är att det är nära till träningsområdet i Bergebo.

Varför är det viktigt med en sån här idrottsinriktning?

- Det gäller att få in idrotten på rätt sätt så att barnen inte ledsnar. Att det inte bara kläms in efter skolan, säger Asph.

För att även hinna med det vanliga skolarbetet har skol-veckan utökats med 20 minuter, men kommer troligen ändå medföra mer hemarbete för idrotts-eleverna.

Något som dock Agneta Andersson, mamma till en av eleverna i klassen, inte är orolig för.

- Ofta har idrottseleverna en ganska hög ambitionsnivå både när det gäller idrott och vanlig skola, säger hon.

Agneta Andersson tror det är positivt att de idrottsintresserade eleverna på detta sätt hamnar tillsammans med likasinnade.

Utöver de 16 idrottsinriktade eleverna fylls klassen på till full storlek med ytterligare en handfull elever, som dock inte ska ta del av de extra idrottsaktivi- teterna.

Skid- och orienteringsinriktningen är resultatet av ett sam-arbete mellan Domnarvets skola och fyra idrottsföreningar från Borlänge: Domnarvets GoIF, Stora Tuna IK, Kvarnsvedens GoIF och Ornäs IK.

Förutom den nystartade skid- och orienteringsklassen introduceras även en fotbollsklass på Domnarvets skola, där ett 20-tal elever ska ägna 160 minuter i veckan åt fotbollsträning.

Undervisningen börjar på torsdag, och nästa vecka ska den ha kommit i gång på allvar.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons