Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kämpar för sänkt bensinskatt

Annons

En kampanj för sänkt bensinskatt pågår. På torsdagen nådde den Borlänge.

-Vi ska se om vi kan börja ett arbete här, säger Ulrika Johannesen, Utan bilen stannar Sverige.

Enligt Motormännen och alliansen Utan bilen stannar Sverige slår höjningen av bensin- och dieselskatten hårt mot Borlänge.

På torsdagen möttes en mindre grupp människor för att se om det går att arbeta lokalt med frågorna omkring beskattningen.

-Från 1 januari straffbeskattas en vanlig barnfamilj i Borlänge med 7 000 kronor, säger Lennart Kjellin, Motormännen Dalarna.

Motormännen och alliansen Utan bilen stannar Sverige hade bjudit in till torsdagens möte i Borlänge. Skatterna på bensin och diesel diskuterades.

-Dalarna är inte detsamma som Stockholm. I Stockholm kan du åka tunnelbana och buss dygnet runt, säger Lennart Kjellin och pekar på att alternativ till bilen ofta saknas i det här länet.

Med långa avstånd och dåligt utbyggd kollektivtrafik finns sällan några alternativ. Bakom alliansen Utan bilen stannar Sverige står Bil Sweden, Motorbranschens riksförbund och olika branschorganisationer.

Alliansen hänvisar i sina beräkningar till en rapport från finansdepartementet som visar att glesbygden drabbas hårdare av höjda bränsleskatter än storstäderna. Orsaken är just långa avstånd och bristande alternativ till bilen.

Vandring mellan yngsta och äldsta

Den äldsta i Amsberg byggdes 1683 och den yngsta i Kvarnsveden byggdes 1924.

Pilgrimsvandringen börjar kl 10 med sång och musik i Kvarnsvedens kyrka. För dem som väljer att gå eller cykla ges det möjlighet att göra sju stopp efter vägen.

Det blir tillfälle att meditera och dricka vatten från trefaldighetskällan i Amsberg.

Dessa sju stopp kommer att finnas som en enkel meditationspromenad för den som åker bil till Amsberg. Eller om man väljer att sitta i kapellet i Amsberg.

Pilgrimsvandringen avslutas kl 12 i kapellet och i församlingshemmet serveras efteråt en enkel sopplunch till självkostnadspris.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons