Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De jobbar med hjärtat

Annons

Uppläggen ser olika ut. I Falun, till exempel, ägnar det pensionerade paret Margit och Erik Rapp sina dagar åt att åka runt och hämta saker som människor skänkt, och sedan köra i väg sakerna till byn Malta som ligger nära staden Rezekne, i Lettland. Där delar de ut godset till behövande, främst familjer med många barn och handikappade barn.

Hilding Sjöblom, pastor, hjälper gatubarn i Rumänien och finansierar sin verksamhet genom att sälja grejer i sin second hand-butik.

Han har hjälp av flera pensionärer som åker länet runt och hämtar saker som folk skänker.

- Det är frakten som kostar pengar. Varje gång vi åker över med lastbilar kostar det cirka 50 000 kronor. Trots att chaufförerna kör gratis måste vi betala färjebiljetter, drivmedel och tull. För att klara det litar vi på ekonomiska bidrag från snälla människor och egna insamlingar, säger Margit Rapp, som varit i Lettland 57 gånger med hjälpsändningar sedan starten 1992.

Emmaus i Borlänge hjälper sedan elva år tillbaka invånare, sjukhus och skolor i en by i Litauen.

De finansierar hjälpen genom försäljning i sin butik. Och genom penninggåvor.

Ett annorlunda biståndsprojekt kommer från Ullvi skola utanför Leksand. Skolan har i snart 20 år hjälpt en skola i Gambia, Afrika med olika saker.

Hjälpen från Dalarna går annars mestadels till Baltikum, Estland, Lettland och Litauen.

Men hjälparbetet når också Polen, Ryssland, Ukraina och Rumänien.

Varor för tiotals miljoner kronor går varje år dit med lastbil och buss.

Och hjälpen behövs.

- Senaste gången vi var i Lettland besökte vi ett hem för ungdomar. De hade det uselt. Dåliga vinterkläder. Inga filtar. Jag grät när jag åkte därifrån, säger Margit Rapp, som också tar emot ett 50-tal sommarbarn varje år.

Den 76-årige före detta läraren Ingemar Sjönneby i Leksand hjälper 400 barnfamiljer i Jurmala utanför Riga i Lettland.

- Av en händelse var jag i Lettland för drygt tio år sedan. Jag såg hur illa ställt det var. Efter det bestämde jag mig för att försöka hjälpa till med det lilla jag kan, berättar Ingemar.

Nu har han jobbat sedan 1990 med att samla in olika saker och pengar, som han sedan ser till att det kommer till användning i Lettland.17 gånger har han åkt med hjälpsändningar dit.

Han samarbetar med Missionsförsamlingen och olika syföreningar.

- I somras sålde 20 syföreningsdamer i Tällberg väggbonader och fick in 10 000 kronor. För dessa pengar kunde vi dela ut skolmaterial och skolväskor till familjerna med barn i Jurmala.

Varför hjälparbetare?

- Det är en kallelse. Man kan inte blunda för hur det ser ut därborta. Och även det lilla man kan ge är bra. Det finns många som jobbar så här i det tysta, säger Ingemar Sjönneby.

Mer läsning

Annons