Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De jagar billig bensin

Annons

Idén fick de förra sommaren, när Stefan och Patrik åkte bil från Falun till Arlanda. Bilen hade tankats i Falun, men när de körde igenom Sala såg de att bensinen var hela två kronor billigare där än hemma i Falun.

- Hade vi vetat om det så hade vi ju väntat med att tanka. Vi räknade till och med ut att det hade lönat sig för en boende i Borlänge att åka till Sala bara för att fylla en 70-literstank, säger Patrik Jansson.

Han och Stefan började leta efter prisjämförelser på nätet, för att slippa göra samma misstag igen. Men någon sådan internettjänst för bensin kunde de inte hitta. Då tog de saken i egna händer, och för en månad sedan öppnades deras webbsida, bensinpriser.se, efter ett år av förberedelser.

Sidan bygger på att sidans besökare själva lägger in uppgifter om bensinstationer och uppdaterar priserna allteftersom de går upp och ner. Med några enkla klick är ändringen gjord, och att det finns många konsumenter som vill hjälpa till med arbetet är uppenbart.

I dag finns 734 stationer registrerade på sidan, från Kiruna i norr till Ystad i söder. Och det ökar hela tiden.

- Vi får in ungefär 30 nya stationer om dagen. Och det kommer in många mail från folk som uppskattar sidan eller har idéer på hur vi kan utveckla den, säger Stefan Hultqvist.

Från början försökte han och Patrik engagera bensinbolagen själva för hjälp med uppdateringen, men det blev ett blankt nej. Det ligger inte i bolagens intresse att informera om var det pågår ett priskrig och var bensinen är dyrare.

- I Trollhättan är det ofta priskrig, och i Vansbro är det två mackar som ständigt krigar. Det kan ju vara avgörande för vilken väg man ska ta till Sälen till exempel, säger Patrik Jansson.

För att undvika oseriösa inlägg i systemet finns en automatisk spärr som tar bort de priser som är osannolikt låga eller höga. I något fall, till exempel i Svärdsjö, har en enskild bensinstationsägare ställt upp på att dagligen uppdatera sina priser.

Sedan starten har webbsidan haft 12 000 unika besökare, och innan månaden är slut räknar man med att ytterligare cirka 3 000 besökare ska ha hittat dit. Ryktet sprider sig om bensinkonsumenternas sammansvärjning på nätet.

- Vårt mål är att pressa bensinbolagen och få ner priserna, säger Stefan Hultqvist.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons