Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hugger i sten - i Mässbacken

Annons

Det är redan den 5 juni som Anders Jakobsson ser till att det blir musik i Malungsgruvan. Gäster är gruppen Östen med resten. Som vanligt hålls konserten utomhus och publiken uppmanasatt ta med egna stolar.

De tre föregående åren har Orsa Slipstensförening tillsammans med andra aktörer o kommunen arrangerat stenskulptursymposium för konstnärer. Den här sommaren får de äldre "vila" till förmån för stenintresserade ungdomar. Den 13-22 juni ska deltagarna att hugga sandsten på traditionellt sätt med huggare från Orsa slipstensgrupp. Dessutom blir det "fri" huggning under ledning av skulptören Erik Åkerlund, Stockholm.

Målgrupp för stenhuggningen är studerande ungdomar på gymnasieskolor med estetisk inriktning i regionen och länet. Arrangörernas förhoppning är att symposiet ska öka kunskapen och intresset för sandstenen som material. Samtidigt är symposiet ett sätt att både förvalta och förnya kulturarvet, skapa en spännande mötesplats, ge kunskap om form och att ge en gammal industrimiljö ny användning.

Förutom den direkta stenhuggningen kommer deltagarna också att göra studiebesök på olika platser i länet för att öka kunskapen i ämnen som är relaterade till stenhuggningen. Till exempel geologi, biologi, kulturhistoria och konst.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons