Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hoppas på lugnt vatten

Annons

Man ligger i den, gasar med vänster fot och styr med höger. Om vågorna är gynnsamma kan man komma upp i 160 kilometer i timmen, det vill säga 80 knop. Färgen är knalligt röd och motorn från 1967.

På lördag är det veteranracebåtsuppvisning vid Roxnäs udde. I helgen är det nämligen dags för Runndagarna då många olika aktiviteter sker i och kring sjön.

- Uppvisningsracet börjar vid elva och det blir flera heat. Banan är på 400 meter och vi kör med stillastående start, berättar Nisse Johansson, en av arrangörerna, och lutar sig mot båten som han kommer köra på lördag.

I uppvisningen kommer mellan tio och femton veteranbåtar att delta. Båtarna är från 60-talet och framåt, någon är från 1985, en från 1990. Båtarna tål inte någon högre sjö.

- De klarar ungefär 3-4 decimeter höga vågor, och då är det kort sjö, inte dyningar, berättar Bosse Uddgård som är med i räddningsteamet på lördagens uppvisning.

- Nej, jag räknar inte med några vurpor. Om något händer så flyger föraren ur båten, de sitter inte fast.

På Roxnäs udde smids planer inför helgens arrangemang. Förutom veteranracebåtsuppvisningen kan man till exempel prova på åk-ring efter motorbåt, paddla havskajak eller bara ta en fika.

- Nu hoppas vi bara på bra väder, säger Nisse Johansson.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons