Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hoppar så det skakar

Annons

Hjärnkontorets ambition är att göra naturvetenskap kul och intressant för 8-12-åringar. Jordbävningar är ett sådant spännande ämne och Hjärnkontoret undersökte klockan 11.00-11.02 i går om många människors hoppande skulle kunna liknas vid en liten, men mätbar jordbävning.

För en månad sedan tillskrev Hjärnkontorets redaktion landets 4 000 mellanstadieskolor och frågade om de ville vara med.

Vid lunch i går hade 286 781 elevers hoppande föranmälts. Hjärnkontoret räknar med att många hoppade utan att anmäla sig.

Idén till denna ovanliga uppmaning kommer från Storbritannien där en miljon barn hoppade i en liknande undersökning häromåret. Men i Storbritannien bor nära 60 miljoner människor och i Sverige bara nio miljoner...

Om hoppandet gjorde något seismologiskt utslag ska Geovetenskapligt centrum vid Uppsala universitet ta reda på. De samarbetar med Svenska seismografiska institutet som använde 38 mätpunkter runt om i landet för att undersöka de seismiska konsekvenserna av det väldiga hoppandet.

Den enda mätstationen i Dalarna fanns i Falun, uppger Reinir Bødvarsson vid universitetet. Hjärnkontoret sänds på tisdag 18.30 i SVT.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons