Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hjälper behövande i Rumänien

Annons

Två gånger har Ernfrid och Liliana Aspelin i Bjuråker ordnat med insamling till behövande i Rumänien där Liliana kommer ifrån.

- Senaste insamlingen vi gjorde var 1996 men nu är det dags igen. Många i mina hemtrakter drabbades av översvämningar och fick sina hus förstörda i höstas. Nu är det en hård vinter och vi vill hjälpa till så gott vi kan. Barnen behöver kläder och skor så att de kan gå till skolan, berättar Liliana.

Hon kommer från ett samhälle som heter Ceptura, som ligger ett tiotal mil från Bukarest och som är ungefär lika stort som Malung. Där har hon kvar släktingar - föräldrar, syskon och syskonbarn.

Makarna Aspelin har målsättningen att samla ihop saker så att de fyller en hel lastbil. 35 kubikmeter insamlade saker får plats i en transport.

- Nu ska vi ge oss ut och tigga. Vi behöver både varor att skicka dit och pengar för att finansiera transporten, som går på cirka 25 000 kronor, berättar de.

Kläder och skor, helt och rent förstås, i alla de storlekar, leksaker, avlagda datorer och sjukvårdsartiklar är några av de saker som de helst vill ha till sin insamling.

- Bäst är det om vi får sakerna packade i banankartonger, då går det bäst att utnyttja utrymmet i en lastbil. Säckar blir så tunga att hantera och skrymmande, säger de.

Inom ett par månader räknar de med att ha fått ihop saker så att en full lastbil kan skickas iväg.

- De som har något att bidra med får gärna kontakta oss. Inom vårt närområde och upp till Malung, som vi besöker regelbundet, kan vi även hämta saker, säger Ernfrid och Liliana.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons