Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har koll på valet

Annons

- På onsdag kväll ska det stå klart vilka som kommer in i riksdagen från Dalarna. Men det kommer nog att dröja några dagar in i nästa vecka innan vi räknat landstingsvalet helt klart, säger Lars Gustafson, som håller i rösträkningen vid länsstyrelsen.

- Jag hoppas att vi kan klara oss med att jobba tio timmar om dagen fram till lördag. Då hoppas jag kunna tacka större delen av personalen för ett gott jobb.

Vilka är det då som sitter och räknar alla röster?

- En fjärdedel ungefär är anställda från länsstyrelsen. Resten är tillfälligt anställda. Ungefär hälften har varit med förr, hälften är nya, säger Lars Gustafson.

För Britta Hallpers är det första gången.

- Min grannfru har räknat i flera år, och hon tipsade om mig. Det är kul och tiden går rasande fort, säger Britta när det är sen eftermiddag på den första stora rösträknardagen.

- I början var det rörigt, men nu har vi fått fin struktur på det.

Laila Martinsson har varit med en gång förut.

- Men det var ett bra tag sedan. Men det går bra, eftersom vi har en jättebra ledning.

Lennart Sandgren, som jobbar vid länsstyrelsens miljövårdsenhet räknar röster för sjätte gången.

- Det går ju inte att bryta den traditionen. Det här är ett nöje. Det är både avkoppling plus att man får träna skallen. Man måste vara skärpt. Gör man fel så straffar det sig direkt. Då får man göra om, säger Lennart.

Vid ett bord kontrolleras de valsedlar som ogiltigförklarats ute vid vallokalerna. Det handlar bland annat om att man kladdat på valsedeln och lagt två röster från olika partier i ett valkuvert.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons