Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har koll på trollen

Annons

I går var alla sexåringar som hör till Norslunds folktandvård bjudna på en halvdag i tandvårdens tecken. För första gången testades idén och 120 förskoleklassare fick roa sig med film, teater, spex och fiskdamm.

- Det händer mycket i munnen på sexåringar, de får ju sina hörntänder nu, säger tandhygienisten Kari Arnesson som tror att det blir roligare för barnen att komma i grupp än ensamma.

Hon och tandsköterskan Liza Forsberg var maskerade till trollduon Karius och Baktus i mänsklig storlek. De riktiga tandtrollen kan man ju inte se, det visste barnen.

Filmnostalgikern kunde konstatera att en epok just har gått i graven. Den gamla Karius och Baktus-filmen från 1969 har ersatts av den nygjorda om Sandra och tandtrollen, med lite modernare tilltal.

Barnen fick också gå på en tandkontroll.

Sedan var det dags för Björnes tandmagasin som en del av underhållningen, där tandvårdsfolk från Orsa dramatiserade kring Björnes pepparkaksmissbruk.

Det är småätandet som gör frätandet, det visste barnen men inte Björne. Hans kompis Marie lovade att hjälpa honom borsta varje kväll. Och barnen från Vika, Hosjö, Hälsinggården, Hälsingberg och Norslund visste vilka som skulle hjälpa dem.

- Mamma och pappa! ropade de.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons