Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har inte råd med barn

Annons

Nu vill TCO göra om både studiemedelssystemet och socialförsäkringarna så att det blir möjligt att skaffa barn trots att man studerar på högskolan.

Fackförbundet föreslår bland annat ett extra barnbidrag till studenter med barn. Samma önskemål kommer från Sveriges förenade studentkårer, SFS.

TCO har räknat ut hur ekonomin ser ut för studerande föräldrar på olika högskoleorter i landet. Borlänge hamnar högt över rikssnittet och Falun ligger också bra till. Men även i toppskiktet är bilden mörk.

I både Borlänge och Falun saknar en ensamstående föräldraledig student omkring 3 000 kronor när allt är betalt varje månad. En undersökning visar att nio av tio tvingas söka socialbidrag för att klara sig.

Enligt TCO är problemen flera. Många studenter får inte ut mer än garantibeloppet 120 kronor per dag under föräldraledigheten.

När det är dags att börja studera igen, står studiemedlen för större delen av inkomsten. Men studiemedelsystemet gör ingen skillnad på studenter med och utan barn.

Även praktiska frågor som högskolornas schemaläggning ställer till problem för föräldrar.

Förutom ett allmänt barntillägg för studenter med barn, vill TCO ha bättre villkor för föräldrar som är hemma med sjukt barn. Fackförbundet vill också ge föräldrar möjlighet till mer flexibel studietakt och mer inflytande över schemaläggningen. Studenter ska också ha möjlighet vara föräldralediga på halvtid, anser TCO.

Faktaruta:fakta | Kvar att leva på
Hushållskalkyl för studenter med ett barn i Falun. Siffran anger hur mycket som fattas/blir över när boende, mat med mera är betalt.
Ensamstående student, föräldraledig: -3085 kronor
Ensamstående studerande med ett barn: -29 kronor
Par, en student, en föräldraledig: -1534 kronor
Studerande par med ett barn: +1522
Till hushållens inkomst räknas barnbidrag, bostadsbidrag,studiebidrag och studielån, samt i några fall föräldrapenning och underhållsbidrag per månad.
Källa: TCO
fakta | Studentfamiljer
Cirka 15 procent av Sveriges cirka 300 000 studenter med studiemedel har barn
Av studerande kvinnor mellan 35 och 40 hade 90 procent barn.
År 1998 fick 87 procent av de ensamstående föräldrarna med studiemedel socialbidrag någon gång under året. Motsvarande siffra för ensamstående studenter utan barn var 17 procent.
Av 34 högskolerektorer vet en klar majoritet 23 stycken, inte hur många av deras studenter som har barn.
Källa: TCO

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons