Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har inte råd med barn

Annons

Nu vill TCO göra om både studiemedelssystemet och socialförsäkringarna så att det blir möjligt att skaffa barn trots att man studerar på högskolan.

Fackförbundet föreslår bland annat ett extra barnbidrag till studenter med barn. Samma önskemål kommer från Sveriges förenade studentkårer, SFS.

TCO har räknat ut hur ekonomin ser ut för studerande föräldrar på olika högskoleorter i landet. Borlänge hamnar högt över rikssnittet och Falun ligger också bra till. Men även i toppskiktet är bilden mörk.

I både Borlänge och Falun saknar en ensamstående föräldraledig student omkring 3 000 kronor när allt är betalt varje månad. En undersökning visar att nio av tio tvingas söka socialbidrag för att klara sig.

Enligt TCO är problemen flera. Många studenter får inte ut mer än garantibeloppet 120 kronor per dag under föräldraledigheten.

När det är dags att börja studera igen, står studiemedlen för större delen av inkomsten. Men studiemedelsystemet gör ingen skillnad på studenter med och utan barn.

Även praktiska frågor som högskolornas schemaläggning ställer till problem för föräldrar.

Förutom ett allmänt barntillägg för studenter med barn, vill TCO ha bättre villkor för föräldrar som är hemma med sjukt barn. Fackförbundet vill också ge föräldrar möjlighet till mer flexibel studietakt och mer inflytande över schemaläggningen. Studenter ska också ha möjlighet vara föräldralediga på halvtid, anser TCO.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons