Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har huvudrollerna

Annons

För de 2 997 personer som köpte biljett till I hetaste laget är Peter känd för att med bravur ha spelat rollen som en av två killar som efter att ha bevittnat ett mord tar jobb i en damorkester för att undkomma maffian.

Nu gör han en helt annan roll i en helt annan typ av musikal.

- Grease handlar om ungdomars vardag, vilket gör den lätt att ta till sig, och musiken är glad och mycket medryckande, berättar han.

Inför den här hösten sökte han och kom in på Performing Arts school, men engagemanget i Grease bidrog till att han tackade nej till utbildningsplatsen.

Han tillhör första årskullen som gick Djuråsskolans musiklinje och han konstaterar att många av medlemmarna i Grease-ensemblen - som han beskriver som ett kanongäng - har gått musiklinjen och fått en "gedigen" utbildning vid Gagnefs musik- och dansskola.

- Att spela musikal är det roligaste jag vet. Det är helt outstanding och jag drömmer om att kunna göra det yrkesmässigt, säger 20-årige Peter, som medverkat i West side story i Borlänge och som just nu arbetar vid Vägverket.

Hans motspelerska i Grease är 18 år och kommer från Leksand.

- En prao-period gjorde mig till gangsing, berättar hon.

I årskurs åtta var Martina, som nu går naturvetenskapliga linjen vid Leksands gymnasium, prao hos dansledare Stina Axelsson, som regisserar Grease.

- Hon var läraktig och oerhört charmig, men samtidigt jättejobbig. Egentligen var hon en drömelev, men då upplevde jag henne som väldigt intensiv. Med stora ögon och ett leende från öra till öra ville hon ha förklaringar till allt. Hon var som en svamp och formligen sög åt sig kunskap och under de tre år som gått har hon utvecklats enormt, berömmer Stina och skrattar när hon minns deras första möten.

I musikalen I hetaste laget hade Martina en replik:

- Jag undrade "Vad är det frågan om", berättar Martina.

Nu vet hon det.

- Att stå på en scen är jätteroligt och det som är allra bäst är att dansa, säger Martina, som också ingår i showdansgruppen Toadz.

Tre av hennes fyra kamrater i Toadz medverkar i Grease. Det är Jenny Anserin samt tvillingarna Karoline och Kristine Olsson.

- Ensemblen är som en enda stor familj och jag känner faktiskt vemod över vetskapen om att det här kommer att ta slut. Men det gäller att njuta av det här så länge det pågår, fastslår Martina, som även medverkat i West side story och som gärna vill ägna sig åt sång och dans även i framtiden.

Det är inte alldeles omöjligt att hon klarar det. Hon är mycket läraktig och har ju faktiskt lärt sig vad det är frågan om.

Fotnot: Grease har premiär den 6 november.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons