Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- De har för få kunder

Annons

I måndags kom beskedet att Hedemora Verkstäder läggs ned. Som en av de viktigaste orsakerna till nedläggningen angav företagets vd Nils-Olof Nordstrand att den största kunden GL&V flyttat tillverkning utomlands.

- Det har inte påverkat Hedemora Verkstäder. Vi köper fortfarande nästan alla våra skivfilter från Hedemora, säger Mikael Sundqvist.

Istället blir konsekvenserna att GL&V, Groupe Laperrière & Verreault, måste lägga ut beställningarna av skivfilter till pappersmassatillverkning på andra underleverantörer.

- Hedemora Verkstäder håller hög kvalitet och har varit en bra leverantör. Att de försvinner innebär mer arbete för oss.

Förklaringen till att GL&V inte har lagt några större order i år, är en svag marknad de senaste månaderna. Ett par nya, stora pappersmaskiner ska sättas upp i Europa, men projekten är inte i hamn ännu.

- Det är inte unikt att att det slår stopp i orderbeställningarna. Det går i cykler, för fem år sedan hade vi en liknande situation, dock inte lika långvarig.

GL&V kommer inte att ta över produktionen i Hedemora. De har drivit verkstaden förut och gjorde miljonförluster.

- En underleverantör måste ha flera kunder och vi får inga beställningar från våra konkurrenter. Det fungerar inte att ha verkstaden tom på arbete under tre av årets månader.

Han påpekar att Hedemora Verkstäder för närvarande arbetar med beställningar som de fått genom GL&V.

- Men de är för få. Jag gissar att de är värda en miljon kronor i månaden för Hedemora Verkstäder mot nödvändiga tre eller fyra miljoner, säger Mikael Sundqvist.

- Det är tråkigt att enskilda personer och familjer drabbas, kommenterar kommunalrådet Gun Drugge nedläggningen av Hedemora Verkstäder.

Det är 33 anställda som får gå till hösten, ytterligare 13 lämnar sitt arbete redan under maj. Aldrig förut under hennes tid som kommunalråd har så många fått lämna sina anställningar samtidigt.

- Det är ett stort avbräck för Hedemora. Jag hoppas att det kan hända något under det närmaste halvåret.

Kommunen ska göra vad den kan för att hjälpa till, säger hon, men efterlyser en annan nationell politik.

- Det finns för mycket krav och regler. De måste förenklas så att man vågar etablera företag. Det behövs nya direktiv från regeringsnivå.

Gun Drugge säger att det finns mycket kunnande och erfarenhet på Hedemora Verkstäder, och med satsningarna i Långshyttan och Garpenberg finns kanske möjligheten att få arbete där.

På Hedemora näringsliv är man i full färd med att bilda en arbetsgrupp. Inom några dagar, senast nästa vecka, ska gruppens arbete vara igång.

- Vi ska ha samtal med ägarna och tänkbara samarbetspartners och se om det går att rädda kvar delar av verksamheten, säger Monica Rönnlund, vd på Hedemora näringsliv.

Arbetsgruppen ska också undersöka om det finns andra intressenter till de rymliga lokalerna vid Sturegatan.

- Självklart prioriterar vi arbetet kring nedläggningen. Den är tragisk och inte alls bra för Hedemora.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons