Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har dubbel anledning att fira

Annons

Erik Weinesjö är född, i Skönberga utanför Söderköping, och uppväxt i Östergötland, i Ringarum. Sina föräldrar förlorade Erik vid tolv års ålder och kom då till ett fosterhem.

Detta var i en tid då verklig fattigdom fortfarande existerade. Fattigdom i meningen knapphet på mat och urusla bostäder. "Enda rikliga tillgången var vägglössen som var en fruktansvärd olägenhet". Så har Erik Weinesjö själv beskrivit denna tid som i dag kan uppfattas som avlägsen.

Erik Weinesjö började i tonåren arbeta som bonddräng. 16 år gammal blev han frälst och medlem i Ringarums baptistförsamling. Efter Bibel- och evangeliskola blev Erik Weinesjö pastor 1938. Pastorstjänster blev det på många platser som Blidsberg i Västergötland, Brömsebro i Blekinge, Flisby, Småland, Matfors, Medelpad och Bengtsfors i Dalsland. Dessutom reste Erik Weinesjö som predikant och sångare inom Västsvenska baptistmissionen. Detta var under tiden som pastor i Västergötland. Som fängelsepastor började Erik tjänstgöra redan under tiden i Dalsland.

Märta och Erik Weinesjö vigdes 30 maj 1942, samma dag som Erik fyllde 25 år. Om sin hustru konstaterar Erik att hon med sitt stilla väsen och gudsfruktan betytt ofantligt mycket. Detta gäller i all församlingsvård, i hemmet och som husmor på RIA i Borlänge.

Till Borlänge kom familjen Weinesjö 1973 för att på uppdrag av De kristna samfundens nykterhetsrörelse starta RIA-byrån, Rådgivning i alkohol och narkotikafrågor. RIA i Borlänge fick makarna Weinesjö bygga upp från grunden. De har fått många bevis för att verksamheten uppfattas som viktig och som ett värdefullt stöd för alkoholister och narkomaner.

Efter flytten till Dalarna ville kriminalvården att Erik Weinesjö skulle fortsätta att arbeta som fängelsepastor. Det blev tjänstgöring på såväl fängelset som häktet i Falun och sammanlagt 36 år som fängelsepastor inom kriminalvården.

På sin högtidsdag vill Märta och Erik Weinesjö inte ha några gåvor privat. I stället hoppas de på gåvor, små eller stora, till Gideoniterna i Borlänge. Ett bidrag för utdelning av biblar till fängelser, häkten, sjukhus och skolor.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons