Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har bäst koll i länet

Annons

För ungefär två veckor sedan satt de sex Lugneteleverna böjda över 14 tuffa nutidsorienteringsfrågor: Helena Eriksson, Karolina Busk Eriksson, Katarina Bergens, Emma Grummas, Hanna Kyhle och Sofia Eriksson, som går andra året på det internationella samhällsvetarprogrammet på engelska.

Frågorna handlade om Europa, om de nya EU-länderna, om matvanor, om vilken som är EU:s största budgetpost... Enda tillåtna hjälpmedel var Svenska akademins ordlista.

På en timme och 40 minuter skulle de tillsammans lösa både snabbfrågor med olika svarsalternativ och resonerande essäfrågor. Till exempel varför fler kvinnor i de nordiska länderna förvärvsarbetar jämfört med kvinnor i mellan- och södra Europa, minst tre välmotiverade orsaker krävdes för att kamma hem högsta poäng.

-Det kändes bra, frågorna handlade om sånt som vi lärt oss i skolan, säger Emma.

Det är TCO, Tjänstemännens centralorganisation, som under flera år har anordnat riksomfattande tävlingar för gymnasieelever i nutidsorientering. Bästa lagen i varje län tar sig till Sverigefinal. I finalen får lagen återigen lösa uppgifter på tid, men med hjälp av alla böcker som finns i de lokala stadsbiblioteken.

I går njöt de sex tjejerna av att vara bäst i Dalarna. Segern firades med tårta. De har nu fått minst 5 000 kronor i vinstpengar att dela på, men om de lyckas komma bland de fyra bästa lagen i riksfinalen så väntar en resa till Prag och Budapest.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons