Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hämtar nytänkande

Annons

Sörbygge betesförening är en ideell förening och har som syfte att återskapa och bevara det öppna landskapet, det gäller framförallt de södra byarna i Rättvik. I onsdags var en grupp representanter från Fagersta kommun på studiesök för att se hur betesföreningen och kommunen arbetar för att hålla landskapet öppet.

Ordförande i betesföreningen är Anna-Maja Roos:

- Fagersta har bara två mjölkbönder kvar i kommunen och är oroade över utvecklingen. Och 60 procent av den jordbruks- och betesmark som fanns på 40-talet i kommunen är borta i dag, förklarar hon.

- Ett konkret råd som de fick var att koncentrera sig på ett område i taget exempelvis ökad djurhållning.

Under onsdagen visades representanterna runt i området där man arbetat för att hålla landskapet öppet:

- Vi tittade på några hagar där man tagit ner träd och där kor gått och betat i cirka fem år, där finns i dag ingen tillväxt av träd eller buskar, förklarar hon.

Kristoffer Jasinski är kommunekolog och miljösamordnare i Fagersta kommun:

- Vi var lite avundsjuka på den organisation ni har i kommunen, vi kommer från en utpräglad bruksort och här krävs det nytänkande, säger han.

Jasinski berättar att de också tar till sig av rådet att arbeta i mindre projekt:

- Rent praktiskt försöker vi nu söka EU-pengar för att etablera en betesförening, även om det inte blir på samma sätt, men själva grundidén tar vi med oss, säger han och förklarar att bland annat ägarstrukturen skiljer sig i Fagersta jämfört med Rättvik.

Om det går som det är tänkt kan betesföreningen i Fagersta vara verklighet redan till hösten.

I betesföreningen i Rättvik försöker man också skapa förutsättningar för ett ökande antal betande djur på området. Här måste det ske genom att markägare upplåter mark för bete, då ägosplittringen av marken annars gör det svårt att hålla betesdjur på ett lämpligt stort område.

I Fagersta kommun har man inte samma problem med ägarstrukturen, men ägarna lägger ner verksamheten och det leder ofta till igenväxta marker.

GÖRAN PERSSON 0248-130 05

Mer läsning

Annons