Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De håller hjärna igång

Annons

Studerande pensionärer med klös skulle troligen pricka in en och annan tusenpoängare i Jeopardey. Här är trimmade hjärnkontor snabba...

När tidningen knackar dörr gör eleverna i konsthistoriska gruppen ett kort avbrott i sin skrivning.

- Snart examen, förklarar Christina Julin, som till avslutning bjudit hem hela studentgruppen.

Cirkelledare Gunnar Bjarne, pensionerad lärare, sitter inne med omfattande kunskap i ämnet kulturhistoria, med kursbredd över kungars liv och leverne.

- Vi har gått igenom reformationen med banker, och utlåning, spännande saker sett med vår tids ögon.

- Pensionärsuniversitetet ger oss exklusiva studiemöjligheter. Inga Wallin som läst konsthistoria fyller på med kulturhistoria.

P.O Persson, ensam man bland kvinnliga studiekamrater, är en flitig student med konst, geologi, ekonomi och kulturkurs bakom sig.

- Jag fyller på. Kunskap är aldrig tungt att bära, anser naturvetaren Persson, förr lärare i Rättvik.

Pensionärsuniversitetets rektor Karin Michols, under 36 år Lugnetskolans rektor, nu drivande eldsjäl för pensionärsinstitutionen har ambitioner att knyta Falu pensionärsuniversitet till högskolan.

- Vi diskuterar möjligheten med poängstudier och distanskurser via dator. Studieintresset är hyggligt, och mycket vill ha mer, förklarar rektor Karin. Cirka 200 pensionärer/medlemmar är knutna till pensionärsuniversitetet. De flesta eleverna är så kallade nypensionärer. Medelåldern ligger kring 65 år, men nyfikenhet att lära lockar även äldre.

Kanslisten Elsa Wigart njuter av sin kurs Lyssna till musik, nordisk musik med tonvikt på sekelskiftet 1900 med cirkelledaren Per-Olof Hedlund, förr knuten till musikkonservatoriet.

- Underbart! Jag lyssnar, lär och upptäcker musik med nya sinnen, säger Elsa, som med kurs- kamraterna lyssnat, värderat, analyserat och njutit av Stenholm, Nielsen med flera.

Pensionärsuniversitetet erbjuder nära dussinet kurser och ett antal fria föreläsningar, som bonus på kurs och medlemsavgiften.

- Konsthistoria är universitetets dragplåster. Vi läser engelsk och tysk konversation, lär oss internationell ekonomi, hur vi på bästa sätt hanterar vårt skriftspråk, vi forskar i vårt 30- och 40-tal och mer till, berättar Karin Michols.

Det händer att samhörigheten inom grupperna blivit så stark att eleverna inte vill skiljas.

- Då bestämmer vi oss för en ny studiesväng,...säger konsthistoriska gruppen, som innan fikarasten gnuggat geniknölar över om Vasco da Gama verkligen upptäckte Brasilien på väg till Indien...

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons