Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hade flyt med flytten

Annons

Under två år hade Erik och Mats Peterson, ägare till Älvdalsfönster, planerat en flytt till nya lokaler.

- Vi skulle köpa de lokaler på Industriområdet där PU-svets höll till förut och bygga ut dem så att vi fick omkring 1 500 kvadratmeter, berättar Erik Peterson.

- Men den arkitekt som jobbade åt oss blev upptagen med ombyggnaden av Mora ishall och allt blev försenat. Men det var dock bara detaljer kvar. Vi hade redan bestämt vem som skulle göra utbyggnaden och lagt ned omkring 400 000 kronor på projektering.

Då ringde de från Samhall som lagt ned fabriken på Näset förra sommaren och erbjöd oss att köpa de lokalerna.

- Hade de ringt en vecka senare så hade det varit för sent, säger Erik.

Nu blev det i stället så att Älvdalsfönster skrotade alla planer på ett nybygge och köpte Samhalls nedlagda fabrik på Näset.

- Vi fick 2 000 kvadratmeter under samma tak för 1,8 miljoner, och sedan lade vi ner omkring 3,2 miljoner på ombyggnad av lokalerna, berättar Mats Peterson.

Efter en månads uppehåll i produktionen börjar man nu komma igång med tillverkningen igen.

Då har man fått betydligt större lokaler för omkring halva kostnaden, omkring fem miljoner i stället för 12-13 miljoner. Ett riktigt klipp för företaget alltså.

- Nu har vi möjligheter att satsa på ny teknik och om man ska kunna rekrytera folk i framtiden måste man ha bra arbetsmiljö. Det får vi nu, säger Erik Peterson.

Företaget Älvdalens mekaniska snickerifabrik startades 1924 av Mats och Eriks farfarsfar Anton Peterson. Anton var byggmästare och byggde bland annat sågverk och kraftverk. Så småningom började han med inredningssnickerier och byggde då fabriken i Västermyckeläng.

Farfar Carl Peterson tog över och då började företaget tillverka fönster och dörrar.

Erik och Mats är fjärde generationen i samma familj som driver företaget. Nu ändrades också namnet till Älvdalsfönster AB.

Omsättningen var under fjolåret omkring 11,8 miljoner.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons