Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gör upp om en åtråvärd titel

Annons

För 2004 har valet på de fyra fallit på Lars Ingvarsson på Ortic, Anki Örnefeldt på Underverket, Halil och Ali Karakas på Med Food AB samt Anders och Ingrid Jonsen på Tractive.

- Det är fantastiskt kul att bli uppmärksammad på det här viset, och väldigt motiverande, säger Anders och Ingrid Jonsen, som byggt upp ett företag som stadigt vuxit sedan starten i mitten på 1990-talet.

Förutom makarna Jonsen arbetar dottern Marie Peil, för närvarande mammaledig, i företaget. Hon sköter marknadsföringen och informationen till återförsäljarna runt om i världen.

Ingrid har hand om allt övrigt administrativt arbete, ekonomi och personalfrågor, medan Anders är ledande och konstruktör.

I dag sysselsätter Tractive 15 personer och omsätter årligen 25-30 miljoner kronor.

Just nu förbereds företagets flytt från Alderbäcken till Gjutargatan på norra industriområdet. Där väntar lokaler som är fyra gånger större än de nuvarande.

- Våra gamla lokaler räcker inte längre till på långa vägar, så vi ser verkligen fram emot flytten, säger Ingrid Jonsen.

Tractive är verksamt inom två produktområden. Dels utvecklar och bygger man maskiner som används för att såga och borra i betong med, dels utvecklar man och bygger växellådor för rally och racing.

Man kan säga att företaget har sitt ursprung i Anders Jonsens rallyintresse. Det var när han funderade på hur han skulle få växellådan i den egna rallybilen att fungera bättre som allt började.

I dag går 70 procent av växellådorna som tillverkas hos Tractive på export, mest till privatkunder i tävlingsbilar.

Anders Jonsen är också konstruktören bakom Tractives betongsågningsmaskiner. Han kan i dag räkna sig till dem som konstruerat sådana maskiner längst. Det är också en av förklaringarna till att företaget leder utvecklingen på området.

Den senaste innovationen är en elektrisk betongsågningsmaskin med högfrekventa motorer. Det gäller för företaget att ligga ett steg före. Konkurrensen är stenhård.

- Ja, och det är anledningen till att vi tillverkar det mesta själva. Vi vill ha 100 procents koll på kvaliteten, säger Anders Jonsen.

Fotnot: Anki Örnefeldt på Underverket hade inte möjlighet att ställa upp för fotografering under tisdagen.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons