Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gick i samma takt – till slut

Annons

- Jag ska aldrig lyssna på den här låten igen, sade Gunnar Rydberg med ett leende. Gunnar klockade in pulsen på deltagarna i Puls- slaget, friskvårdssatsningen på Borlängehälsan.

I lördags var alltså startskottet för Pulsslaget, som siktar på att komma in i Guinness rekordbok som världens största konditionstävling. Arrangörer är Dala- hälsan.

Totalt deltar cirka 400 lag i Dalarna, men Borlängeborna är några av de slöare invånarna. 39 lag ställer upp, att jämföras med till exempel 105 i Mora.

Tävlingen går ut på att tremannalag noterar sin "slutpuls" efter sex till tio minuter på en step up-bräda. De som i början inte får en pulshöjning har en god grundkondition och får då tyngder i en ryggsäck för att få ta i lite mer.

Sedan gäller det att förbättra konditionen så mycket som möjligt till september, då en ny mätning görs. Det lag som fått ner sin puls mest vinner tävlingen.

EM Ericsson Plåt har ett kill- och ett tjejlag med i Pulsslaget. Killarna började trampa och Peter Johansson drog iväg snabbare än takten i musiken. Det var ändå Thomas Schönning som hade sådan låg pulsökning att han fick några kilos packning i ryggsäcken.

- Tack för det, muttrade han, men såg egentligen rätt nöjd ut.

- 20 års uppbyggnad av grundkonditionen, avslöjade han för undertecknad.

Efter några minuter var testet klart och killarna stod kvar utanför rummet, fortfarande laddade, som det verkade.

- Ska vi inte göra mer? Är vi klara nu?

Företaget sponsrar deras medverkan, men självklart var det frivilligt att haka på.

- Det är hans fel att vi är med, sade Thomas och Peter i mun på varandra och pekade anklagande på Jukka Hallström, som skrattade glatt.

De ser Pulsslaget som en morot för att komma igång på allvar med träningen. Thomas har till och med slutat röka.

- Vi och alla andra på firman har dessutom fått kort på ett gym i stan, så nu ska det bli hårdkörning. Nåja, vi kan ju i alla fall gå ner och titta på när andra jobbar, sade de och garvade.

Några som inte garvade var Borlänge tidnings bleka men tappra redaktionsgäng som vänt-ade på sin tur vid brädorna.

De har tagit tävlingsmomentet på fullaste allvar och inledde Pulsslaget redan på fredagskvällen med en "deka ner dig-kväll" för att få så hög puls som möjligt under inmätningen. Och hög puls brukar man få av en ordentlig pubrunda.

Man skulle nästan kunna se det som en omvänd form av doping?

- Kanske det, men vi har hittat ett hål i regelverket, sade insänd-arredaktören Göran Dalestedt med glimten i ögat.

I september visas resultatet av allas ansträngningar, men hur mycket som blir offentligt låter vi vara osagt...

ULRICA SÖRMAN

Mer läsning

Annons