Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ger sig ut på äventyr

Annons

Ut på sitt livs äventyr åker fem ungdomar från Malungs församling under två veckor. De ska till Moçambique och vara med i ett ungdomsutbyte som Västerås stift har.

- Vi ska lära känna ungdomar i och bekanta oss med tredje världen, i ett vänstift som Västerås har i Moçambique. Vi ska bo hemma hos dem och fram i höst kommer ungdomarna från Moçambique hit till oss, berättar Anders Jers som är ledare för gruppen från Malung.

På samma resa åker också en ungdomsgrupp från Hedemora-Avesta.

De ungdomar som valts ut för att delta i resan är mellan 18 och 30 år. De ska inte ha någon tidigare kontakt med tredje världen och helst tillhöra Svenska kyrkan.

Ungdomarna från Malung har laddat upp med en del souvenirer och gåvor som de ska dela ut i Moçambique, bland annat dalahästar, pennor och små prydnadsskinn.

-Det blir jättespännande. Vi vet inte riktigt vad som väntar oss därnere, annat än att vi ska vara på tre platser huvudstaden Maputo samt två ställen som heter Massine och Inhambane, säger malungsungdomarna.

Moçambique ligger i sydöstra Afrika, nedanför ekvatorn. Där är det nu "full vinter". Fast vintern där är ungefär som fin svensk högsommar.

Landet är drabbat av både svält och sjukdomar som malaria och aids. Levnadsstandarden är en bra bit ifrån den som svenska ungdomar är vana vid.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons