Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ger inte upp fighten

Annons

Det har gått två år sedan Frida André, Sara Bryntse, Ada Åhman och Lova Lilliemarck slog näven i bordet och bildade en jämställdhetsgrupp på skolan.

- Vi tyckte att tjejer fick ta mindre plats än killarna i klassrummen. Det klottras och ropas kränkande ord, och i undervisningslitteraturen är det bara män som figurerar, säger Ada Åhman.

I dag har gruppen växt till att bestå av tio tjejer och tre killar. Någon jämn könsfördelning har det alltså inte blivit.

- Det viktiga är inte att vi ska vara lika många tjejer som killar. Men det är ju synd att det inte är fler killar som intresserar sig för de här frågorna, säger Lova Lillie-marck.

Sedan i julas har jämställdhetsgruppen jobbat med att förbereda heldagen, som genomfördes i går.

- Tyvärr har vi inte fått mycket till stöd från rektorer och lärare under förarbetet, säger Ada Åhman.

- Men det känns bra nu. Jag har hört flera positiva reaktioner, säger Karin Appell.

På programmet för jämställdhetsdagen stod bland annat föreläsningar av Stina Jeffner från Högskolan Dalarna, som forskat om ungdomars attityder till våldtäkt. Några elever hade gjort en utställning om jämställdhet i media, arbetsliv och relationer. Filmen Bye bye pornstar, som handlar om en våldtäkt, visades och diskuterades.

Under alla delar av dagen, förutom några värderingsövningar, var eleverna uppdelade i tjej- och killgrupper.

- Jag tycker det är synd, för man vill ju höra tjejernas åsikter också. Vi lär oss av varandra, säger Wrya Ahmadi, när han kommer ut från filmvisningen.

Visst finns det ojämlikhet inom skolans väggar, bekräftar han. Tjejer "får inte samma respekt" som killar. Men jämställdhet är ingen enkelriktad fråga, tycker killarna som tidningen talar med.

- Tjejerna får ju högre betyg. De har inte lika höga krav på sig, till exempel på gymnastiken, säger Thomas Sundvall.

- Men det är bra med sådana här dagar, det kan ju vara bra för många som kommer från andra länder också, att höra hur man ser på det i Sverige. Synen på kvinnan är kanske annorlunda där man kommer ifrån, säger Wrya Ahmadi.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons