Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ger föräldrar stöd

Annons

Vid middagsbordet, i bilen, vid hämtning och lämning på dagis, i affären, på gården, vid läggdags - varje dag består av situationer där föräldrars och barns viljor kan gå isär.

Ibland går det så långt att det blir ett problem och man kan behöva stöd för att bryta ett mönster.

- Föräldraskapet är komplext. Barn är olika och föräldrar är olika, men alla brottas någon gång med liknande frågeställningar, säger Cicci Callmar.

Till vardags arbetar hon och Lise-Lotte Vinberg i kommunens Familjeteam som har sina lokaler på Stationsgatan.

I snart två år har Familjeteamet funnits som ett stöd för föräldrar och barn i Leksand.

- Under de här åren har vi haft kontakt med 54 familjer. Det har varit enskilda möten, nu vill vi erbjuda föräldrar att ta del av varandras erfarenheter, fortsätter Cicci Callmar.

Den nya kursen, som är en del av Familjeteamets arbete och därför gratis, bygger på COPE, Community Parent Education program av kanadensaren Charles Cunningham.

Upplägget är ungefär detsamma varje gång. Man tittar på en kort videofilm och diskuterar sedan först i mindre grupper hur föräldern i filmen hade kunnat göra annorlunda. Sedan tar man upp de olika förslagen i den större gruppen.

Föräldrarna får även hemläxa varje gång i form av övningar som ska göras.

- På ett sätt är kursen väldigt mallad men bygger ändå helt på föräldrarnas erfarenheter. Det finns inget "rätt" svar utan bara möjligheter att få nya tips att tackla olika situationer, säger Lise-Lotte Vinberg.

- Dessutom får man en möjlighet att fundera igenom och förbereda sig lite på hur man själv skulle tackla en viss situation som man kanske inte hamnat i än.

Trots att kursen börjar först nästa år och att ingen reklam gjorts, så är drygt hälften av platserna redan bokade.

- Skulle det bli fler som är intresserade än vi har platser så låter vi lotten bestämma. Det är det enda möjliga.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons