Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ger en ny bild av J O Wallin

Annons

Wallinsamfundet ställer ut i butiksmuseet Handelsboden vid Sveagatan och utställningen visas till och med 7 maj. En utställning för alla som vill lära mer om Johan Olof Wallin, hans liv och författarskap.

Att Johan Olof Wallin, född i Skomsarby, Stora Tuna, 15 oktober 1779, var en stor psalmförfattare vet många redan. Kanske också att han var en mycket produktiv författare med Var hälsad sköna morgonstund som den kanske mest kända psalmen. Då är kanske miljövännen Wallin mindre känd.

- Johan Olof Wallin var tidigt ute då det gällde att värna om miljön. Då han satt i riksdagen 1815 stred Wallin för rent vatten i Stockholm, berättar Ingrid Thor som varit Wallinsamfundets sekreterare i 35 år.

Johan Olof Wallin var riksdagsman för prästeståndet och gjorde sig känd som sin tids store miljökämpe. Wallinsamfundet som bildades 1939 höll sitt första möte på hundraårsdagen av Johan Olof Wallins död. Samfundet, har i dag cirka 220 medlemmar och verkar för att bevara Johan Olof Wallins minne och sprida kunskap om honom. Bland annat om ledamoten i Svenska Akademien, överhovpredikanten och den engagerade insamlaren till nödlidande i Dalarna och andra delar av Sverige.

- Jag engagerar mig i Wallinsamfundet för att jag tycker att han inte ska glömmas bort, förklarar Göran Nyvall, kassör i Wallinsamfundet som i höstas för första gången deltog på bokmässan i Göteborg.

Göran Nyvall och Ingrid Thor konstaterar att det var en lyckad premiär. Wallinsamfundet kommer att finnas på plats även under årets bokmässa.

På utställningen i Handelsboden finns ett urval av Wallinsamfundets årsskrifter, Johan Olof Wallins författarskap, en förteckning över Wallinpristagare genom åren och mycket annat material för dem som vill lära mer om Wallin.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons