Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De går mot strömmen

Annons

I dag är det bistra tider inom konsultbranschen. När företag och kommuner ska spara är inte konsulter det första man satsar på.

Men Kjell Nohrstedt säger att detta inte är något som konsultföretaget Eurofutures märker av.

Företaget har sedan tio år haft ett kontor i Stockholm. Där arbetar tio personer. Nu slår man upp första landsbygdskontoret och platsen är i Falun.

Att Kjell Nohrstedt och Lars Clarhäll är två viktiga personer inom företaget har naturligtvis en stor betydelse för att det skulle beslutas att Falun blev först på plan.

- Men vi siktar också på att öppna kontor i Umeå, Göteborg och Malmö. Vi har märkt att det finns en tendens att exempelvis vissa kommuner är rädda för att anlita konsulter från Stockholm. Man menar att de har svårt att se landsbygdens förutsättningar. Därför finns vi nu här, säger Kjell Nohrstedt.

I Falun, kommer Kjell Nohrstedt och Lars Clarhäll att arbeta tillsammans med Christian Lindberg. Men inom kort ska en fjärde person att anställas och inom två år räknar Kjell Nohrstedt med att tio personer ska arbeta i Falun.

Eurofutures affärsidé handlar i korthet om att hjälpa kommuner och företag att hitta deras starka sidor. Man gör omvärldsanalyser och prognoser om vad som kan som bli viktigt att satsa på i framtiden.

Det var exempelvis Eurofuture som hjälpte Falu kommun att ta fram de tre profilområderna när Dalregementet lades ner.

Man påvisade kommunens starka sidor inför framtiden och sedan fortsätter företaget att hjälpa till med att utveckla planerade satsningar.

Eurofutures finns också med i bakgrunden när personer inom profilområdet IT/media nu lockar företag till Falun och har kontakt med ett antal filmföretag.

- Vi anser det är viktigt att kommuner och regioner hittar saker man är unika på och sedan verkligen borrar och utvecklar detta. Samtidigt är det viktigt för oss att vi verkligen vågar säga sanningar, även om de kan vara obehagliga, säger Kjell Nohrstedt.

Liknande satsningar med att utveckla produkter och tjänster gör man mot privata företag, men också inom den offentliga sektorn.

-Nu är det tänkt att de flesta av våra projektledare ska arbeta från Falun, medan analyskåren ska finnas i Stockholm, säger Kjell Nohrstedt, som nu räknar med att företagets omsättning kommer att ta ordentlig fart.

År 2000 låg omsättningen på 16 miljoner, 2003 blir det 20 miljoner och nästa år är prognosen 35 miljoner.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons