Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De går i skolan under sommarlovet

Annons

Sommarskolan håller till i Datortekets lokaler i centrala Falun.

- Det handlar om frivillig skolverksamhet för elever som gått ut åttan och inte är godkända, eller som ligger på gränsen till icke godkänt, i något av kärnämnena svenska, engelska och matematik, säger Svante Welin, som håller i svenskundervisningen.

Eleverna kan inte läsa upp sina betyg i sommarskolan.

- Men de här tre veckorna ger dem en bättre grund för att kunna få bättre betyg i nian.

De flesta har valt att läsa engelska eller matematik. Bara två elever, Erik Jansson och Patrik Turner, deltar i svenskundervisningen. Sommarskolan innebär en möjlighet för eleverna att ta igen vad de eventuellt har missat av tidigare undervisning. Tempot är anpassat efter elevernas behov och man arbetar i mindre grupper.

- Det är lättare att jobba i små grupper. Om jag behöver hjälp får jag det av Svante med en gång. I vanliga skolan får man vänta på hjälp så länge att man till slut tröttnar, säger Patrik.

Erik och Patrik är där mellan klockan nio och två på eftermiddagen. Skriv- och läsövningar varvas med studiebesök och att titta på tv-program som Värsta språket.

Inför sommarskolans start i förra veckan fick eleverna tillsammans med sina lärare göra en arbetsplan och sätta upp mål för vad de skulle klara av under de tre veckorna.

- Efteråt får eleverna en skriftlig utvärdering av oss, där vi skriver ned hur de har jobbat, säger Svante Welin.

Sedan väntar några välförtjänta sommarlovsveckor.

CHRISTIAN FERRERA

Mer läsning

Annons