Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De gamla får ta stryk"

Annons

"Scenario W", som det kallas, lades fram av tjänstemän när 140 politiker, chefer och fackliga företrädare inom Landstinget Dalarna konfererade i Tällberg under tisdagen och onsdagen.

Carina Meriläinen, Smedjebacken, deltog från sjuksköterskefacket Vårdförbundet i Västerbergslagen.

Hon är orolig för följderna om scenario W omvandlas till ett förslag och senare beslut när politikerna i juni ska bestämma sig om besparingarna.

-De gamla får ta stryk. Enligt scenariot försvinner 28 av dagens 53 vårdplatser i Ludvika. Kvar blir en geriatrikavdelning med 25 platser och även om den riktar sig mot äldre så kommer det inte att räcka.

- Redan i dag har vi ofta överbeläggningar, säger Carina Meriläinen som jobbar på medicin, vårdavdelning 3.

Möjligen, resonerar hon, skulle det fungera om primärvården (vårdcentralerna) fick mer resurser och det satsades på en utökad samverkan med kommunerna om hemsjukvården.

-Men något sådant nämns inte alls i scenariot.

Hur blir det med vårdcentralerna? Hur många och vilka läggs ned?

-Det har man inte ens nämnt i scenariot. Det är ett stort, stort frågetecken.

I övrigt innebär scenariot att akutmottagning dygnet runt på Ludvika lasarett upphör. Jourmottagning blir det bara kl 08-20 på vardagar och 10-16 på helgerna. Övriga tider hänvisas akutpatienter till Falun.

-I så fall innebär det att den hjärtsektion som nu i vår ska ersätta hjärtintensiven kommer att försvinna. Patienter med misstänkt hjärtinfarkt ska till Falun men inget sägs om att Falun måste få mer resurser för att klara det.

Dagkirurgin där det görs enklare operationer läggs också ned. Operationerna får göras på annat håll.

-Som jag upplever det har man i scenariot inte satt patienten i fokus utan det har bara handlat om ekonomi.

- Vad som är hoppingivande är att politikerna mera verkar vilja se till patienternas intressen, säger Carina Meriläinen.

Hon hoppas innerligt att det slutliga beslutet inte får lika allvarliga konsekvenser för Västerbergslagen som tjänstemännens scenario skulle få.

Fotnot. Läs mer om "Scenario W" i Del 2 sidan 4.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons