Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De förmedlar kunskap

Annons

En del av ett förstenat dinosaurieben, en skimrande ljus glänta i skogen, bilder från den lokala järnvägens barndom, en 130 centimeter lång och färgglatt dekorerad pipa från Bosnien och en gammal potatishacka tillverkad av en sliten hästsko.

Det är några exempel på vad som möter besökarna i den gamla väntsalen i det kulturhistoriskt intressanta stationshuset.

Just nu är den permanenta utställningen utökad med en specialutställning på temat "Gamla ting berättar".

-Vi ställer ut gamla föremål med en intressant historia, berättar Anna och gör en gest mot ett bord med föremål med anknytning till kaffedrickning.

Hon och maken känner till och kan berätta historien bakom de flesta av de föremål de ställer ut. Det förstenade dinosauriebenet, för att ta ett exempel, kommer från Arizona i USA, potatishackan har använts av Annas mormor och en saltflaska, vackert flätad av granrötter, har tillverkats och brukats av en annan av hennes förfäder.

-Den här stenen kommer från Mösten, nordost om Källbäcken. När kalkstenen har spruckit har det trängt upp lavmagma i en så kallad diabasgång, berättar Olle och håller upp en sten med ett ljust och ett mörkt fält.

Men utställningen omfattar också en hel avdelning om geologi, fakta om och bilder från när järnvägen byggdes, massor av annan bygdehistoria, gamla föremål på temat "Från mormors tid", hantverk från när och fjärran och inte minst konstföremål, bland annat Annas vackra bildvävar och akvareller och de strandfynd i form av trästycken och andra naturmaterial som Olle med varsam hand förvandlat till konstföremål.

Olle har också ett mycket stort antal bildspel till visning.

-Vi är otroligt fascinerade av gamla föremål, färger, geologi samt natur och naturmaterial i största allmänhet. Kan vi dela med oss av vår kunskap och våra intryck tycker vi att det är roligt, förklarar makarna Bergman.

Med den inställningen har de förvandlat väntsalen till ett lite udda museum och kunskapscentrum.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons