Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De följer inte lagen

Annons

- Landstinget är en jätteorganisation där det sker affärer även utanför upphandlingsenheten. Det finns väldigt mycket delegerat ansvar, säger Gunnar Ståhlberg, chef för landstingets upphandlingsenhet.

- De inköp vi är inblandade i sköter vi naturligtvis till punkt och pricka enligt gällande lagar.

Det finns en klar policy över hur landstingets inköp ska gå till, enligt Ståhlberg. Information om hur landstinget ska göra inköp finns på landstingets intranät, och är därmed tillgänglig för landstingspersonalen. Problemet handlar om att få ut informationen till de berörda, ett ansvar som åligger tjänstemännen.

- Det är på väg, det ska bli bättre. Det pågår en dialog hos oss om hur vi ska kunna sprida den här informationen i organisationen.

KPMG, som genomfört undersökningen på uppdrag av landstingsrevisorerna, rekommenderar landstinget att fortsätta utveckla samordningen när det gäller inköp av konsulttjänster och läkarstafetter. Landstinget har också påbörjat upphandlingar av läkartjänster under 2001.

Gunnar Ståhlberg framhåller att det i de allra flesta fallen inte är medvetna fel som görs, utan det råder brist på kunskap.

- Man kanske kan uppfatta att lagen är till för att orsaka bekymmer, men den är till som ett stöd för att landstinget ska göra bra affärer, säger han.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons