Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De flesta verkar nöjda

Annons

Åsa Kajgård som är ordförande i föräldraföreningen på Boda skola har ännu inte hört någon kritik mot den planerade fyradagars-veckan på skolan.

- Vi har ännu inte fått information och inte de berörda föräldrarna heller. Vi väntar på att berörda föräldrar hör av sig, säger Åsa Kajgård som uttrycker förståelse för åtgärden med fyradagarsvecka.

Rektorn på Boda skola, Bo Liljegren, berättar att eleverna i årskurs ett och två, under läsåret 2002-2003, hade ledigt varannan fredag under läsåret. Beslutet om detta fanns enligt honom klart när han tillträdde på hösten och han reagerade då mot detta:

- Jag reagerade mot det men tyckte att det var okej om vi körde så ett år om inte föräldrarna reagerade. Men då fanns det inte anledning att organisera det så, säger han.

Skillnaden då var att barn- och utbildningsnämnden aldrig tillfrågades enligt Liljegren. Han säger också att de som sitter i nämnden inte har vetat om detta innan han berättade om det, vilket han gjorde när fyradagarsvecka nu återigen var aktuellt.

- Detta har jag berättat för de som sitter i barn- och utbildningsnämnden. Min inställning är att det ska göras korrekt, säger han.

Claes-Uno Frykholm är enhetschef på utbildningsinspektion vid Skolverket i Umeå:

- Enligt grundskoleförordningen fjärde kapitlet, tredje paragrafen, kan barn- och utbildningsnämnden, om det är en kommunal skola, fatta beslut om fyradagarsvecka för årskurs ett och två om särskilda skäl föreligger. Särskilda skäl kan bland annat vara om barnen åker skolkjuts med högstadiebarn och det blir orimliga väntetider annars, säger han.

Karin Elfving är lärarrepresentant på skolan och berättar att personalen varit med och jobbat fram förslaget om fyradagarsveckan. Och enligt henne är skolpersonalen nöjda med förslaget.

- Vi måste inrätta oss efter busstiderna, säger hon och konstaterar att eleverna kommer att få full undervisningstid.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons