Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De flesta nya företagen i Ludvika överlever

Annons

- De flesta som startar ett företag i Ludvika finns kvar efter tre år, säger Jan Björnehaag, som är näringslivchef i Ludvika kommun.

Under första kvartalet i år startade det 25 nya företag i Ludvika kommun. Och det är ungefär den siffra som gäller för andra kvartalet också. Totalt brukar det starta runt 100 nya företag i Ludvika varje år och den nivån har det legat på i ett par år nu. Förra året startade det 78 nya företag i Ludvika.

- Det är en god arbetsmarknad nu och därför startas färre nya företag, säger Jan Björnehaag.

Tidigare när arbetslösheten var större var det fler som startade eget företag.

Att färre företag startar nu gäller hela länet och i hela landet.

Länsarbetsnämnden skriver i sin senaste prognos att arbetslösheten fortsätter nedåt i Dalarna och till de bruksorter som tidigare haft problem med hög arbetslöshet, men som nu har den bästa utvecklingen, hör Ludvika och Smedjebacken.

Av de nya förtag som startade första kvartalet i år startade till exempel ett inom livsmedelsbraschen, lanthandeln i Blötberget.

Det startades också företag inom områdena konsult och tillverkning. Konsulting inom data och information, tillverkning av textil och tryckning av böcker ägnar sig några av de nya företagen åt.

- Ludvika är inget Gnosjö. Det finns inte samma tradition att starta egna företag här, eftersom det finns stora företag som ABB och Spendrups här. Därför har folk inte behövt ordna sin försörjning själva.

I Jan Björnehaags uppgifter som näringslivschef innebär att hjälpa företag och ge rådgivning. Han får också bedöma företagsidéer åt länsarbetsnämnden för de som vill få starta-eget-bidrag och då måste man ha en hållbar affärsidé.

- Det är tveksamt om någon får starta-eget-bidrag för att starta en pizzeria i Ludvika när det finns så många här. Men om någon har en unik idé och vill öppna restaurang så kan det gå. Det finns restauranger som går bra. Vi gör en bedömning från fall till fall och tittar på de lokala förutsättningarna.

KRISTIN OLSSON

Mer läsning

Annons