Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De flesta kunderna är nöjda med ADSL

Annons

Enligt Telias egen undersökning är 80 procent av de som har skaffat tjänsten nöjda eller mycket nöjda.

- Det är en mycket bra siffra, speciellt om man ser till den stora teknikmedvetenhet i vårt land, säger Thomas Berggren på Telia e-bolaget AB.

Fördelarna med ADSL jämfört med modem är enligt operatörerna många.

- Överföringshastigheten till konsumenten är 10 gånger högre. Från konsumenten är den upp till 12 gången högre, fortsätter Berggren.

Det innebär att ADSL-uppkopplingen ger en överföringshastighet på 0,5 Megabit per sekund.

- Om man använder Internet mer än en timme per dag ger det även en ekonomisk vinst.

Ett vanligt internetabonnemang kostar omkring 20 öre per minut under dagtid och hälften på kvällar och helger.

För ADSL-uppkopplning betalar kunden en startkostnad och en fast månadsavgift. Hos Telia ligger startkostnaden på 495 kronor och månadsavgiften på 375 kronor. Hos Telenordia är samma tal 495 respektive 369 kronor och hos Tele2 595 respektive 359 kronor.

För att få tillgång till tjänsten måste kunden också införskaffa ett ADSL-modem som kostar mellan 1 000 och 4 000 kronor, beroende på vilka funktioner som ingår.

- En kund som bara har en dator köper med fördel ett modem som ansluts till datorns USB-port, säger Berggren.

- Det är det billigaste alternativet, men fungerar inte om man vill ha fler datorer anslutna. Den som vill det måste köpa ett IT-net modem och en router. Priset för det ligger på från 3 000 kronor, och då kan 256 datorer anslutas. Varje dator måste dock ha ett nätverkskort, som kostar 200 kronor.

Någonting som, enligt teleoperatörerna, upplevts som positivt är att man som kund slipper känna att kronorna tickar iväg vid surfande. Enligt Telias undersökning använder deras kunder Internet två till tre mer när de är uppkopplade via ADSL än via modem.

- Det stämmer bra in på mig, konstaterar Andreas Danielsson från Grängesberg. Han har haft ADSL i drygt en månad, och aldrig tillbringat så mycket tid på Internet.

- Dels är det roligare nu, eftersom det går fortare. Men det är också skönt att slippa känna stressen som ett minutpris gav upphov till.

- Bland annat spelar jag spel på nätet. Half Life Counter Strike är ett av de mest populära nätspelen. Det är segt utan ADSL, och dessutom rinner pengarna iväg.

Hans bror, Johan Danielsson är inte lika nöjd.

- Sedan jag fick ADSL i maj har det bara strulat, berättar han.

- En gång väntade jag två timmar i telefonen på att nå deras supportavdelning. När jag kom fram kunde inte teknikern svara på frågan, så jag fick felsöka själv.

Hos Telia beklagar man att sådant händer.

- För det mesta löper allt smärtfritt, säger Berggren.

- Jag vet inte omständigheterna omkring det här fallet, men problem som vi inte kan lösa är mycket sällsynta.

Någonting som kommer automatiskt med att man är uppkopplad längre tid, är att de som vill göra intrång har större chans att hinna det.

Mot det finns dock skydd att införskaffa. Bredbandsoperatörerna rekommenderar vanligtvis sina kunder att köpa ett antivirusprogram som uppdateras automatiskt samt en mjukvarubaserad brandvägg.

- Jag har både antivirusprogram och brandvägg, påpekar Andreas Danielsson.

- Det bör man ha om man använder ADSL. Jag har inte haft problem vare sig med intrång eller virus.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons