Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De finslipar tekniken

Annons

- Vi hade ett läger förra vintern och det lyckades så bra att vi fortsätter i vinter och intresset ökar. Ett tiotal deltagare i fjol hade blivit 14 i år. Fem av förra årets deltagare kom tillbaka i år, säger Sten-Inge Eriksson i Malungs IF skidor.

Av årets deltagare var nio kvinnor och fem män. Margareta från Stockholm tyckte att förra årets träningsdagar i Malung var så bra att hon kom tillbaka i år igen. Nu hade hon också lockat med sig sin man.

- Så att han kan valla åt mig, förklarade hon.

Cirka 2 000 kronor kostade det att vara med på lägret som inleddes i torsdags kväll och avslutades efter lunch på söndagen. I paketet ingick skidträning med instruktion samt måltider och boende. I boendet kunde man välja mellan två alternativ, antingen turistlägenhet på Storbygärdet eller campingstuga vid Bullsjön.

- Träningen inriktar vi mest på tekniska övningar så att deltagarna får in den rätta tekniken och kan åka ekonomiskt, utan att slösa med krafterna, berättar Tomas Liiv, som är en av tränarna i Malungs IF.

Tomas, tillsammans med Sten-Inge Eriksson och Anders Carlsson i MIF skidor, har varit ledare på lägret. De har lärt ut klassisk åkteknik och åkekonomi, vallningskunskap och varvat med distanspass i den lättåkta terrängen vid Sportfältet i Malung.

Erik Hansson, Torsby, som tidigare tävlat i långloppslandslaget och varit som bäst tvåa i Vasaloppet, medverkade och höll ett föredrag om utrustning, valla och Vasaloppsåkande för deltagarna.

En incident inträffade under lägerdagarna. En av deltagarna råkade åka omkull i spåret och bryta nyckelbenet. Men hjälpen var inte långt borta. I gruppen fanns inte mindre än fyra sjuksköterskor och en läkare, som skyndade till undsättning och tog hand om den skadade kompisen.

Deltagarna i lägret kom från bland annat Västerås, Stockholm, Linköping och Hultsfred. Alla hade som målsättning att i vinter åka någon av tävlingarna under Vasaloppsveckan.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons