Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fick fart på fiket i Dalarnas mitt

Annons

Sommarjobb växer inte på träd. Ett radikalt sätt att ordna feriejobbet tog Christina Olsson, från Blyberg, som tillsammans med Pontus Hallin från Hammerdal, bildade firma och arrenderar Spjutmo rastplats, mitt i Dalarna.

I södra Dalarna är geografikunskaperna uppenbart begränsade. Räddningstjänsten Mitt är ett exempel. Dalarnas geografiska mittpunkt ligger ett par mil norr om Mora. Den natursköna rastplatsen vid Spjutmodammen, söder om Älvdalen, ligger så nära man kan komma Dalarnas mittpunkt.

Under flera år har den varit stängd men sedan juni så är den åter öppen och ett välkommet stopp för många bilister.

- De som stannar här beundrar utsikten, frågar efter vägen till Sälen eller vil ha olika tips, säger Christina Olsson.

Det var en vän till hennes mamma som en gång drev rastplatsen och med mamman som påtryckare har nu Christina tagit ansvaret för att sköta rastplatsen samt sälja glass, kaffe och bullar till dem som stannar till.

- Vi arrenderar det hela av kommunen under ett år. Tanken är att vi ska ha öppet under sommaren, samt under de större loven, förklarar Christina, som annars studerar i Falun.

Efter en trög start då vädret knappast inbjöd till att njuta av utsikten med en glass i handen så har det vänt.

- När solen och värmen kom, då blev det en helt annan fart på allting, säger Pontus Hallin.

När solen skiner går glassen åt men också kaffe och bullar.

I arrendeavtalet ingår också att se till att det är rent och snyggt.

- Vi tömmer papperskorgar och håller toaletterna rena, förklarar Christina, men affärsidén är ändå att sälja fika och snabb-lunch till sugna resenärer.

- Många är väldigt glada över att det åter är öppet och vi har en hel del stamkunder som stannar till regelbundet, säger Pontus.

När Lill-Babs hälsade på kunde de räkna in sommarens största kändis.

- För oss har det blivit både ett sommarjobb och en nyttig erfarenhet om hur man driver ett företag, säger de båda ungdomarna.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons