Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De farliga barnstolarna

Annons

En bilbarnstol kostar flera tusenlappar. Rose Marie Örtlund förstår att många ekonomiskt pressade småbarnsföräldrar tvingas se sig om efter begagnat. Men Örtlund ger råd och tips:

- Den som handlat begagnat kan för billig penning få sin stol besiktad hos fackhandeln. Kontrollera att stolen är märkt med T eller E-märkning, saknas märkningen, så köp inte. Och handla aldrig en bilbarnstol äldre än tio år!

- Bilbarnstolar är "heta varor" i annonser och på bytesmarknader. Många familjer har flera småttingar med behov av bilbarnstol - utgifter kopplade till åtskilliga tusenlappar.

Projekt Bilbarnstolar i Dalarna samarbetar med blivande föräldrar, mödra och barnavårdscentraler, BB, landstinget och vägverket. Samarbetet innebär att varje nybliven mamma på BB får ett presentkort på 250 kronor och boken Tänk på mig, med information om bra bilbarnstolar och bakåtvänd åkning till minst

fyra-års ålder.

- Presentkortet på 250 kronor gäller för nyköp, men även besiktning av begagnad bilbarnstol, påpekar Rose Marie Örtlund.

- Barn är "mjukvara", det bästa vi har. Ingen förälder vill sätta sitt barn i en dålig bilbarnstol. Man har handlat begagnat i tro att allt ska fungera. Det är i den sitsen trafiksäkerhetsförbundet vill slå ett slag för besiktning av begagnade bilbarnstolar.

Fackhandeln plockar isär, kontrollerar eventuella sprickor, testar bälte och låskraft, ser till att alla remmar finns med.

- Glöm inte att sätta bilbarnstolen rätt. Barn upp till minst

fyra år ska åka bakåtvända. En treårings huvud väger 2,5 kilo. I en kollision utan rätt trafikskydd riskerar barnets nacke att knäckas.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons