Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får toppbetyg

Annons

- Väldigt roligt att få högsta betyg. Vi försöker utveckla oss hela tiden även om det ibland stupar på resursbrist, säger kranskärlssköterska Kristina Sundkvist.

När Hjärt- och lungsjukas riksförbund förra gången genomförde sin enkätstudie fick Falu lasarett betyget tre.

Kriterierna för bra eftervård för patienter som har drabbats av hjärtinfarkt, kärlkramp eller andra kranskärlsproblem är att sjukhuset kan erbjuda exempelvis rökavvänjningsprogram, matlagningskurser och motionsgrupper.

Något som Falu lasarett erbjuder i sin speciella hjärtskola.

- Hjärtskolan består av fyra heldagar. Där ingår gruppsamtal med kurator, och matlagning tillsammans med dietist där man får testa på hjärt-kärlvänlig kost med bra fetter, frukt och fibrer. För de som vill finns rökavvänjning med stöd från sköterska.

- Vi har också en föreläsnings-serie där man tar upp riskfaktorer, fysisk träning, kost, mediciner och andra behandlingar. Vi har gymnastik och avspänning.

Falu lasarett började redan 1986 med eftervård i form av gymnastik och föreläsningar.

- Sedan dess har vi lagt till undan för undan, och för några år sedan startade vi hjärtskolan. Vi insåg att många hade lång väg att åka hit, och att det var bättre att lägga ihop detta till heldagar.

- Det senaste inslaget i hjärtskolan är återträff, att alla som deltagit i en grupp får träffas igen efter ett par månader tillsammans med hela hjärtrehabteamet, berättar Kristina Sundkvist.

I det teamet ingår läkare, sköterska, dietist, kurator och sjukgymnast.

Hjärtkliniken har fått många lovord för sin hjärtskola:

- Ja, det har blivit populärt, och det har spritt sig. Många som kommer in akut sjuka till oss har hört talas om skolan och vill vara med.

Vid enkätundersökningen fick lasaretten i Avesta och Ludvika också godkänt betyg i form av tre hjärtan. Mora lasarett fick där-emot bara två hjärtan. Därmed når Mora inte, enligt hjärt- och lungsjukas riksförbund, upp till socialstyrelsens riktlinjer för god hjärtsjukvård.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons