Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får nobben

Annons

Christer Swedhs, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Leksand:

- Jag tycker inte sverigedemokraterna ska få figurera i skolorna. De är inte en demokratisk rörelse. Varje rektor får avgöra, men de måste vara otroligt återhållsamma.

Känner du oro?

- Javisst. Ungdomar är lättpåverkade och tar gärna till sig åsikter som sticker ut i samhället. En typ av ungdomsprotest.

Lars Nyberg, skolchef i Leksand:

- I samband med valår brukar skolorna bjuda in representanter för olika politiska partier för debatt. Eftersom sverigedemokraterna inte finns representerade i Leksand finns det ingen anledning att de ska släppas in.

Lars Wennås, barn- och utbildningsnämndens ordförande i Rättvik:

- Det är ytterst viktigt att samhället vet att skolan står på demokratiska grunder, att vi arbetar för att eleverna ska lära sig de demokratiska spelreglerna.

- I Sverige finns två "falanger" för att tackla detta. Ena sidan vill släppa in alla slags partier och bemöta deras argument. Andra vill stoppa dem. Som jag ser det är det viktigt att vi bemöter och argumenterar emot.

Peter Dahlkvist, vikarierande rektor Mockfjärdsskolan:

- Jag vill inte släppa in dem för att sprida propaganda. Eftersom vi släpper in andra partier, står vi egentligen inför ett litet dilemma. Men det är skillnad på propaganda och politisk information. Vi tar ställning den dagen vi får en förfrågan från dem om att få komma hit.

Ragnar Nyrén, rektor Djuråsskolan:

- Om vi får en förfrågan och om jag får bestämma så släpper vi inte in dem i vår skola. Jag anser att deras sätt att se på invandrare och andra minoritetsgrupper gör att de inte bör få komma hit.

Rolf Höglund, högstadierektor vid Västerdalarnas gymnasie-skola, Malung:

- Vi släpper inte in sverigedemokraterna i skolan för att sprida sin propaganda. Däremot är vi kanske tvungna att låta dem komma och informera, det är ju en företeelse som finns i samhället. Men då ska det ske under speciella former och på skolans villkor.

Mer läsning

Annons